Hladiny toků klesají, intenzivně pršet má ale až do neděle

Hladiny toků v severovýchodní části republiky, které rozvodnily intenzivní srážky, postupně klesají, stále se ale drží na povodňových stupních. Problémy s velkou vodou hasiči řešili už v noci, například v Moravskoslezském kraji od čtvrtka vyjeli více než 260krát. Výstraha meteorologů platí do neděle, v Beskydech do pondělního rána. Na východě a severovýchodě republiky by mohlo napršet až 60 milimetrů, na návětří hor ojediněle kolem osmdesáti.

Od čtvrtka spadlo hlavně na severu a východě Česka až 90 litrů vody na metr čtvereční. Hladina Jičínky v Moravskoslezském kraji v pátek krátce před šestou ráno vystoupala na třetí stupeň povodňové aktivity, zůstala ale v korytě a postupně klesla až na první stupeň. Ten platí ještě na řece Sezině v Bravanticích, Odře v Bartošovicích a Svinově, Lubině ve Vlčovicích a Petřvaldu, Olešné v Palkovicích a Morávce ve Vyšních Lhotách.

On-line přenos

Intenzivní deště rozvodnily řeky

  • 23:14

    Vážení čtenáři, on-line reportáž pro tuto chvíli končí, děkujeme na pozornost.

  • 22:27

    Stav ohrožení platí v Pardubickém kraji na dvou místech - na Chrudimce v pardubické části Nemošice a na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku.

  • 21:01

    Situace v Libereckém kraji se v podvečer uklidnila, na většině míst přestalo pršet a řeky pomalu klesají. Většina toků na Frýdlantsku se už vrátila do normálu, stav ohrožení stále platí na Smědé ve Višňové.

Již ve čtvrtek vyplavil rozvodněný potok ostravskou Starou Bělou, její obyvatelé proto začali uklízet. „Dvě hodiny jsem dnes jenom spal, protože se to nedalo. Nervy pracujou,“ podotkl majitel vyplaveného pozemku Rudolf Vějačka.

V Novém Jičíně se sešla povodňová komise, lidé byli varováni a začala fungovat povodňová linka 731 136 431. V části Žilina voda zatopila komunikaci, zahradu a sklepy mateřské školy. V Bludovicích se voda a bahno dostaly na silnici. Strážníci už ve čtvrtek zvedli most v Žilině, takže je mimo provoz.

Hasiči evidují v souvislosti s vodou od čtvrtka 260 výjezdů. Nejvíce zásahů měli v Ostravě, kde vyjížděli na 125 míst. Na Novojičínsku evidují 75 zásahů. Nejčastěji hasiči čerpají vodu ze vzniklých lagun a pak také ze sklepů, suterénů, garáží, balkonů či výtahů. Pročišťují kanály a jiné propustky.

Do pátečního večera se ale počasí umoudřilo – alespoň prozatím. „Pršet přestalo a aktuálně se místy vyskytuje jen slabý občasný déšť nebo přeháňky. Hladiny vodních toků již kulminovaly nebo v nejbližší době kulminovat budou,“ řekl večer Eduard Jarcovják z Českého hydrometeorologického ústavu.

V sobotu ale bude opět více pršet. Podle prognózy Povodí Odry by mohly hladiny vystoupat většinou maximálně na druhý stupeň povodňové aktivity. Třetího dosáhnou výjimečně. Zastavěná území by měla být ohrožena minimálně. Týká se to například těrlické části Hradiště a Petrovic u Karviné. „Jde o lokality, kde bývají problémy při intenzivnějších srážkách pravidelně,“ konstatuje mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Potok Rakovec v Novém Jičíně vystoupal na třetí stupeň povodňové aktivity
Zdroj: Vladimír Pryček/ČTK

Klesla i Bystřička na Vsetínsku

Velmi vydatné deště hrozí v Olomouckém kraji na Šumpersku a Jesenicku. Na Přerovsku, v okolí Lipníka nad Bečvou a Hranic platí výstraha na vydatný déšť až do nedělního rána. Intenzivní srážky meteorologové předpokládají také na severovýchodě Zlínského kraje v okresech Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí a Klobouky.

Pro Vsetín v pátek v poledne platilo povodňové ohrožení. „Na některých místech se voda vylila na silnice, dobrovolní hasiči chystají pytle s pískem. Kvůli podmáčení padají i stromy, řidiči by proto především při projíždění lesními úseky měli být opatrní,“ popisovala mluvčí hasičů Lucie Javoříková. ČHMÚ ale výstrahu odpoledne snížil na varování před velmi vydatnými dešti.

Bystřička krátce vystoupala až nad třetí povodňový stupeň, během pátečního odpoledne ale klesla na stupeň druhý, tedy pohotovost. První stupeň povodňové aktivity platí na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Pro východní část Zlínského kraje stále platí výstraha meteorologů před velmi vydatným deštěm a povodňová pohotovost, vodní toky se mohou vylévat z břehů, v podmáčených oblastech hrozí pády stromů. Ve zbývající části kraje je v platnosti výstraha před vydatným deštěm a povodňová bdělost.

Výstraha před intenzivními dešti platí v mnoha regionech až do pondělí. „Od pátečního dopoledne do nedělního rána může ojediněle napršet až 60 milimetrů srážek. V pátek večer déšť jen přechodně zeslábne. Na severozápadním návětří Jizerských hor, Krkonoš, Českomoravské vrchoviny, Jeseníků a Beskyd bude déšť velmi vydatný s úhrnem ojediněle kolem 80 milimetrů,“ avizuje ČHMÚ.

Většina území Jihomoravského kraje je bez výstrahy hydrometeorologů, výstraha před vydatným deštěm ale platí pro části Brněnska, Blanenska a Vyškovska do ranních nedělních hodin. Na druhý povodňový stupeň v pátek odpoledne vystoupala říčka Litava v Brankovicích na Vyškovsku. Před třináctou hodinou měření ukázalo hladinu na 183 centimetrech. Do vyhlášení třetího stupně, tedy ohrožení, chybí třináct centimetrů.

Deště v noci zasáhly Pardubický a Královéhradecký kraj

Na severovýchodě Čech se už ve čtvrtek odpoledne a večer vyskytovaly místy bouřky, při kterých podle meteorologů ojediněle spadlo i přes 100 milimetrů srážek. V Královéhradeckém kraji zasáhly deště nejvíc Hořicko, Hradecko a Rychnovsko. V Kostelci nad Orlicí hasiči evakuovali pět lidí ze dvou osobních aut, která uvázla na zaplavené silnici.

Čtvrteční deště zasáhly v Pardubickém kraji především Orlickoústecko. Voda ale zatopila sklepy a dostala se do domů i jinde. Hasiči vodu odčerpávali například v Dlouhoňovicích u Žamberku. Voda zaplavila také místní sádky, kde se chovají pstruzi, kteří v zakalené vodě nemusí přežít. „To za 30 let, co na tom rybníku hospodaříme, nepamatujeme. Za hodinu a čtvrt jsem se vrátil ze Žamberka a nevěřil jsem vlastním očím,“ podotkl rybář Tomáš Plundra.

UDÁLOSTI: Silné deště znovu zvedly hladiny (zdroj: ČT24)

„Noc byla z pohledu hasičů o poznání klidnější, aktuálně není v terénu žádná jednotka, která by odčerpávala vodu ve včera zasažených oblastech. Během noci a rána jsme měli pouze čtyři případy, kdy jsme odstranili spadlé stromy z komunikací,“ přibližuje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Prvního stupně povodňové aktivity dosáhly v pátek Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku a také Cidlina v Jičíně, která se na něm drží doposud. Podle meteorologů by v Královéhradeckém kraji mělo místy vydatně pršet až do nedělního rána, a to hlavně na severozápadním návětří Krkonoš. Vodohospodáři proto očekávají u toků odvodňujících tuto oblast vzestupy hladin řek s možností dosažení prvního, ojediněle druhého stupně.

Na první povodňový stupeň stouply během pátku také Želivka a Jihlava na Vysočině, Želivka v Želivu a řeka Jihlava ve Dvorcích.