Část Česka zasáhl déšť a bouřky. Hasiči čerpali vodu, někde se zvedla hladina řek

V Česku platí výstraha před silným deštěm a bouřkami. Ty mají zasáhnout většinu republiky s výjimkou Karlovarského, Plzeňského a většiny Jihočeského kraje. Někde už voda způsobila problémy.

Moravskoslezští profesionální a dobrovolní hasiči ve čtvrtek večer v souvislosti se silným deštěm vyjížděli téměř ke stovce případů. Odčerpávali vodu ze sklepů, garáží, výtahů a pročišťovali kanály a jiné propustky. Nejhorší situace byla v Ostravě, uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Okolo 20:45 byl třetí stupeň povodňové aktivity na Polančici v Polance nad Odrou, sdělila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. „Třetí stupeň tam ale vždycky bývá rychle. Situace se ale jinak začíná zklidňovat, uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ uvedla. Podle ní na ostatních tocích v kraji problémy nejsou. Situace se ale stále mění a hladiny značně kolísají, upozornila. 

Nejvíce výjezdů hasičů, sedm desítek, připadalo podle Kůdely na krajské město. „Dobrovolní hasiči z Ostravy-Pustkovce například vytahovali utopený osobní automobil Audi, který vjel do vodní laguny vytvořené na křižovatce Martinovské a Provozní ulice a jejich okolí,“ popsal Kůdela. 

Přes deset výjezdů mají na kontě hasiči v okrese Frýdek-Místek, v dalších čtyřech okresech Moravskoslezského kraje je výjezdů kvůli vydatným dešťům ještě méně.

Události: Česko zasáhly další vydatné srážky (zdroj: ČT24)

Dosažení druhého povodňového stupně hlásila Kněžná v Rychnově

Hladina řeky Kněžná v Rychnově nad Kněžnou večer klesla pod úroveň prvního stupně povodňové aktivity a vrátila se k běžnému průtoku. Odpoledne po vydatném dešti překonala na více než hodinu druhý stupeň povodňové aktivity, třetího stupně nedosáhla.

Kolem 21:00 se vyhoupla na první povodňový stupeň řeka Cidlina v Jičíně, vyplynulo z dat Povodí Labe. V Královéhradeckém kraji ve čtvrtek odpoledne stoupaly hlavně toky na Rychnovsku v podhůří Orlických hor. 

Mapa výstrah ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Hasiči v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným deštěm zasahovali u více než stovky událostí, hlavně šlo o zatopené sklepy a čerpání vody. Podle mluvčí krajských hasičů Martiny Götzové měli nejvíce výjezdů mezi 15:00 až 17:00, nejprve v okolí Jičína, Hořic, pak na Hradecku a Rychnovsku.

„Velké množství srážek spadlo na Rychnovsku, kde evidujeme desítky technických pomocí při čerpání zaplavených prostor. V Kostelci nad Orlicí jsme museli zachránit pět lidí ze dvou osobních vozidel, která uvázla na zaplavené silnici. Zatím nemáme informace v souvislosti se silným deštěm v kraji o zraněných lidech,“ sdělila ve 20:30 Götzová.

Na nejvíce postižené Rychnovsko vyjely pomoci s odstraňováním povodně také jednotky dobrovolných hasičů z Hradce Králové.

Přívaly vody na některých silnicích na Rychnovsku zkomplikovaly dopravu. Například v Tutlekách mezi Rychnovem nad Kněžnou a Kostelcem nad Orlicí se rozvodnil potok a zaplavil domy, škodil také v nedaleké obci Lupenice, kde voda zaplavila i sportovní areál TJ Sokol.

Oproti víkendu měli tentokrát větší klid hasiči v sousedním Pardubickém kraji. Od odpoledne do 18:00 hasičům volalo asi 15 lidí, že potřebují pomoct odčerpat vodu ze sklepů, voda teče z polí nebo všechen déšť nepojala kanalizace. Většina výjezdu byla na Orlickoústecku. 

Bouřky od čtvrtečního poledne

Rozvodnění malých toků hrozí v Česku od čtvrtečního poledne, voda může zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. „Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvedl ČHMÚ. 

Varování před deštěm platí od čtvrtečního poledne do odvolání. „Ve čtvrtek 18. června a v pátek 19. června se v severovýchodní polovině území vyskytne velmi vydatný až extrémní déšť. Úhrn srážek za 24 hodin může ojediněle překročit i 100 milimetrů,“ uvedli meteorologové.

Později večer a v noci na pátek budou srážky přecházet do deště. Déšť bude v pátek večer postupně s výjimkou severovýchodu slábnout.

Kvůli nasycení půdy bude vydatný déšť zvedat hladiny toků odvodňujících Šumavu. V částech Jihočeského a Plzeňského kraje je od noci na čtvrtek vyhlášena povodňová bdělost. Řeky mohou dosáhnout nejnižšího stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně. Podle meteorologů by se ale neměly vylévat z břehů. Lidé se ovšem mají vyvarovat koupání, plávání nebo jízdy na lodi.

Kritický byl už minulý víkend

Bouřky a přívalové deště zasáhly Česko i o uplynulém víkendu. Deště zvedly hladiny řady řek a potoků, hasiči za oba dny vyjeli k více než 1350 případům. Odčerpávali vodu z domů, sklepů, garáží, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. Nejpostiženější byly střední Čechy, Pardubický kraj a Vysočina.

Zhruba o týden dříve se zvedly hladiny toků ve východní polovině Česka. Nejvíce škody velká voda napáchala v okolí Uničova a na Šumpersku v Olomouckém kraji.

Ve Volarech zhoršily deště kvalitu pitné vody

Intenzivní deště ale způsobují i jiné komplikace než záplavy. Krajská hygienická stanice zakázala ve Volarech na Prachaticku používat pitnou vodu bez převaření. Kvalita ve zdroji Volary –⁠ Sněžná se totiž zhoršila právě vlivem počasí.

Zákaz hygieniků platí od středy 17. června. „Lidé by neměli používat vodu bez převaření, s převařením by to neměl být problém. Hygiena nařídila Čevaku, že pro jistotu má dát před školy cisternu. Nemám informaci, že by lidé měli zdravotní problémy. Čevak postupně nabírá vzorky, aby se zjistilo, jestli už je ta voda v pořádku,“ uvedla místostarostka Volar Jana Bártová (BEZPP). Výsledky by mělo mít město v pátek.