Česko se vzpamatovává z lokálních záplav. Deště polevily, vrátí se koncem týdne

Řeky se po víkendových silných bouřkách vrací k běžnému průtoku. Podle údajů hydrologů už platí druhý povodňový stupeň ze tří pouze na řece Novohradce v Pardubickém kraji. Řeky Svratka a Doubrava jsou na prvním stupni. Lidé v postižených oblastech počítají škody. Jen v neděli hasiči vyjížděli kvůli bouřce k 856 událostem, hlavně odčerpávali vodu z domů. ČEZ měl bez proudu až 3500 míst.

Hasiči v sobotu a v neděli vyjížděli kvůli následkům bouřek k více než 1350 zásahům. Odčerpávali vodu z budov, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. V neděli měli nejvíce práce právě v Pardubickém kraji.

V sobotu blesková povodeň zaplavila deset domů a zničila cesty v Pusté Rybné na Svitavsku, voda natekla také do suterénu Thomayerovy nemocnice v Praze. V neděli hasiči evakuovali seniory z domova důchodců v Heřmanově Městci a další lidi v obcích na Chrudimsku, vodu čerpali také ze školy v Brně-Žebětíně. Voda se v neděli odpoledne prohnala také zoologickou zahradou v Praze.

Řeka Novohradka v neděli vystoupala v Luži po půl třetí odpoledne na nejvyšší třetí povodňový stupeň, k pondělnímu ránu se jako jediná řeka v Česku dostala na druhý povodňový stupeň. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli předpokladu nárůstu vody na středním a dolním toku Novohradky hasiči v neděli stavěli zábrany v Hrochově Týnci.

Události: Česko zasáhly bouřky a lokální záplavy (zdroj: ČT24)

V neděli napočítali hasiči 856 výjezdů, bez proudu bylo tři a půl tisíce míst

Hasiči v neděli vyjížděli kvůli následkům bouřky a přívalových dešťů k 856 případům. „Největší nárůst výjezdů jsme zaznamenali do 18. hodiny. To hasiči vyjeli celkem k 710 událostem. Pak se již situace začala uklidňovat,“ popsala vývoj mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená. 

Energetická společnost ČEZ v souvislosti s počasím v neděli večer evidovala bez proudu až tři a půl tisíce domácností. Bez proudu se ocitly domácnosti především na Karlovarsku, ale také v Ústí nad Orlicí a na Semilsku. Během dne také energetici na požádání preventivně odpojili od dodávek proudu pět obcí z Chrudimska. ČEZ dodávky kompletně obnovil v devět večer.

Bouřky už jen výjimečně

Během pondělí srážek podle meteorologů ubývá. Pršet bude například v Plzeňském kraji, vzácně se někde vyskytnou bouřky – na většině území ale bude polojasno až jasno nebo zataženo bez deště. Pondělní teplotní maxima se budou pohybovat mezi 21 a 25 stupni Celsia. Například v Praze meteorologové očekávají nejvíce 24 stupňů, na jihu Čech jen 21. 

Nejvíce slunečního svitu si užijí lidé v severních a severovýchodních Čechách nebo na Moravě – kromě části Jihomoravského kraje – a ve Slezsku. Zataženo bude hlavně na Šumavě.

V úterý už bude situace v Česku jednotnější, očekává se polojasno až oblačno. Naopak ve čtvrtek se vrátí déšť a trvat by měl až do víkendu. Místy by se mohly objevovat bouřky. Aktuální stavy řek můžete kontrolovat na twitteru ČHMÚ.

Rozbor počasí s výhledem do příštích dnů (zdroj: ČT24)