Nemoc COVID-19 má v Česku 522 lidí. Nově bude povinné zakrýt si všude venku obličej

UDÁLOSTI: Zakrytí úst a nosu bude venku povinné (zdroj: ČT24)

V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 522 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od rána přibylo 58 případů. Vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci COVID-19 zakáže od čtvrtka vycházet ven bez roušky či jiného zakrytí tváře, v celé zemi začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Zavádějí se i speciální otvírací hodiny v obchodech pro seniory. Počínaje čtvrtkem nesmí do těchto prodejen mezi 10. a 12. hodinou nikdo jiný než lidé nad 65 let.

  • V Česku trvá nouzový stav a celorepubliková karanténa. Školy, restaurace a obchody jsou zavřené s výjimkou těch s nejpotřebnějším zbožím (potraviny, drogerie, lékárny – a nově i galanterie kvůli nákupu materiálů na šití roušek).
  • Lidé mohou vycházet jen na cestu do práce, k lékaři a nezbytně nutné pochůzky. Procházky jsou možné, ale jenom tak, aby nedocházelo ke shlukování, při kterém by se mohl virus šířit.
  • Celorepubliková povinnost chodit na veřejnosti jen se zakrytým nosem a ústy (respirátorem, rouškou či šátkem) začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. O své vůli ji už během úterý a středy zaváděly a zavádějí jednotlivá města či kraje.
  • Na Litovelsku a Uničovsku trvá přísná karanténa.
  • Vláda vyhradila dvě hodiny pro nákupy lidí přes 65 let, nařízení začne platit od čtvrtka. Vláda už dříve doporučila seniorům nad 70 let nevycházet z domovů. Zakázala také obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi opouštět areál těchto zařízení.
  • V zemi je 464 lidí s nákazou novým typem koronaviru, tři se vyléčili.
On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

VEŘEJNÝ ŽIVOT

Povinné zakrývání obličeje

Od půlnoci ze středy na čtvrtek začíná v Česku platit zákaz vycházení na veřejnost bez použití ochranných prostředků na nose a ústech – ať už jde o respirátor, roušku (i tu doma šitou), nebo prostý šátek. Na středečním jednání o tom rozhodla vláda. Už v uplynulých dnech toto opatření o své vůli zavedla například chomutovská radnice, zatímco v Praze či celém Libereckém kraji jsou roušky povinné ve veřejných budovách, obchodech a dopravě.

„Jsme přesvědčeni, že většina našich lidí je odpovědná, chápe vážnost situace, vidí, co se děje v Itálii a ve Španělsku – a že to bude brát vážně a realizovat ve vlastním zájmu svých rodin,“ prohlásil předseda vlády a připustil, že není v silách státu zkontrolovat, zda nařízení všech deset milionů obyvatel dodržuje.

Současně upozornil, že „nikdo nechce nikoho kontrolovat ani pokutovat, úmyslné šíření viru je ale trestný čin.“ Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) totiž nemoc minulý týden zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření tak může být hodnoceno. Povinnost nosit vedle krytí tváře i rukavice kabinet zavádět nechce.

Strážníci, kteří kontrolují dodržení pravidel zavedených již dříve, narážejí na stovky jejich porušení – a to i tam, kde roušky ještě nejsou povinné všude. Pražská městská policie zaznamenala během úterý a středy téměř tisíc lidí, kteří neměli zakrytý obličej při vstupu do MHD či obchodu. Případy zatím řešili domluvou. „Obecně lidé na upozornění reagují a spolupracují,“ ujistila mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Speciální otvírací doby pro penzisty

Ve snaze zabránit šíření koronaviru mezi nejrizikovější skupinou – penzisty – také vláda vymezila pro seniory vlastní otvírací hodiny potravin. Do obchodů prodávajících jídlo mohou mezi 10. a 12. hodinou dopoledne pouze lidé starší pětašedesáti let. Podle premiéra se totéž vztahuje i na lékárny a drogerie.

„Po tuto dobu by tam měli být jenom důchodci. Mimo tuto hodiny by důchodci do obchodu chodit neměli, protože tím ohrožují jenom sami sebe,“ apeloval předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. 

„Vítáme, oceňujeme a děkujeme vládě za každé opatření, které má ochránit seniory. Mám ale určité pochybnosti. Všichni o tom musí vědět, všichni to musí respektovat a nevím, do jaké míry to budou moct řešit pracující důchodci,“ řekl předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes a zapochyboval také nad tím, zda ve stanovených časech budou obchody dobře zásobené.

Dočasně se také prudce omezuje lázeňská péče; lázeňská zařízení nesmějí od 19. března přijímat do nové klienty, stávající hosté svoji léčbu dokončí. Opatření se týká všech poskytovatelů zdravotních služeb poskytujících lázeňskou léčebně-rehabilitační péči. „Došlo už i k zavlečení nákazy do lázní, byť v malé míře,“ vysvětluje Prymula. Zákaz wellness služeb platí už od minulého týdne.

Omezení potrvají zhruba měsíc, hranice zůstanou zavřené déle

Večer po jednání ústředního krizového štábu řekl jeho předseda Roman Prymula, že by restriktivní opatření zavedená v posledních dnech vládou mohla platit zhruba měsíc. Neplatí to však o uzavření hranic, které zřejmě potrvá déle – dokud se nevyřeší situace i v jiných zemích.

„Pokud tady budou země, kde situace bude mnohem horší, tak kvůli nim budeme muset držet hranici, dokud se situace nevyřeší. Protože pak bychom to dělali zbytečně a nákazu bychom si sem znovu zavlekli,“ podotkl Prymula.

Brífink po středečním jednání vlády o opatřeních proti koronaviru (zdroj: ČT24)

INFORMACE ZE ZDRAVOTNICTVÍ

Dorazilo 150 tisíc rychlotestů

Do Česka v noci na středu dorazil vojenský speciál Airbus A319, který z čínského Šen-čenu  přivezl 150 tisíc rychlotestů. Za 100 tisíc testů ministerstvo zdravotnictví zaplatilo asi 14 milionů korun, dalších 50 tisíc testů zaplatilo ministerstvo vnitra. Dopravu zajistilo ministerstvo obrany.

Podle minsitra zdravotnictví Adama Vojtěcha jsou výsledky testů k dispozici za zhruba 20 až 25 minut, zatímco dosud používané testování výsledky přináší až asi po šesti hodinách. Výrazně by se tak podle něj měl zvýšit počet otestovaných lidí.

Materiál byl po přistání dezinfikován a poté převezen do Sedlčan do skladu Správy státních hmotných rezerv. Po seznámení s tím, jak testy fungují, budou rozvezeny na distribuční místa a následně do velkých nemocnic či do míst s karanténou. „Protože tam potřebujeme protestovat místní populaci,“ řekl Vojtěch.

Testy budou podle ministra určeny i pro obyvatele míst, která byla kvůli nákaze koronavirem uzavřena. Třetinu nákladu dostalo zdravotnické zařízení ministerstva vnitra, které bude testovat policisty, vojáky, hasiče či celníky. Podle Hamáčka se jejich rychlým testováním předejde problémům v těchto sborech. 

Roušky by podle vlády mohly dorazit v neděli

Česko chce z Číny v příštích dnech dopravit i další zdravotnický materiál, především respirátory, roušky či ochranné obleky. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upřesnil, že masivní dodávky dorazí do Česka v pátek a sobotu.

„Letecký most začíná. Letoun společnosti China Eastern do Prahy přiletí v pátek ráno. Přiveze 1,1 milionu respirátorů. V sobotu ráno cargo China Eastern s více než sedmi miliony roušek, odpoledne An-124 Ruslan s více než 100 tunami materiálu. Velké poděkováni Číně za pomoc,“ uvedl Hamáček. 

Velkokapacitní Ruslan si podle ministra obrany Lubomíra Metnara ČR najme v rámci aliančního programu strategické přepravy. Naplánovány jsou poté ještě další dva lety.

Další zdravotnický materiál by měla přepravit soukromá letadla. Vojtěch v úterý podepsal příslušnou smlouvu se Smartwings a Czech Airlines. Hamáček novinářům řekl, že by již měla být vyřízena veškerá potřebná povolení a letadla by mohla vzlétnout ještě ve středu.  Podle dřívějších informací by mohlo jít o sedm letů.  

Respirátory z Lovosic převzal kraj

Statisíce respirátorů a dalších ochranných pomůcek, které v úterý při kontrole skladu objevili celníci v průmyslové zóně v Lovosicích na Litoměřicku, převzal Ústecký kraj. Rozhodl o tom tamní hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Část pomůcek podle něj zůstane v regionu, část míří do Prahy. Jedná se o 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů.

Firma, u níž se ochranné pomůcky objevily, za ně dostane náhradu v obvyklých cenách. „Domluvili jsme se, že část dostanou policisté a hasiči. Ještě v noci si to převeze ministerstvo vnitra do Prahy,“ uvedl hejtman.

Do Prahy převezou auta 300 tisíc kusů roušek a 380 tisíc zůstane k rozdělení v Ústeckém kraji. Z 28 tisíc respirátorů si polovinu převezme ministerstvo vnitra, druhá půlka zůstane pro potřebu Ústeckého kraje. „Věci bude rozdělovat dopoledne. Je tak šance, že se ochranné pomůcky dostanou k dalším lidem,“ uvedl Bubeníček.

Jiným způsobem se k respirátorům dostane Královéhradecký kraj. Ten se kvůli nedostatku ochranných prostředků rozhodl využít nabídku 200 tisíc respirátorů ze Spojených států za cenu několikanásobně vyšší, než je obvyklá.

„Stojíme před otázkou, zda na misce vah řešit cenu, jestli to bude deset, jedenáct, dvanáct, třináct euro, anebo nebudeme mít vůbec nic. Tím pádem nám zkolabuje terén či nebudou fungovat v míře, jak mají, naše nemocnice,“ podotkl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Praha potom podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) objednala respirátory ve Velké Británii a nyní se potýká se zpožděním jejich dodávky. „Je tam formální problém. Měly by být do konce týdne,“ upřesnil Hřib. Kvůli zpoždění dostane Praha slevu, cena respirátoru se sníží z 12 na osm eur (zhruba 200 korun). Respirátor podle něj dostanou v prvé řadě zdravotníci, zejména záchranáři a ti, co dělají odběry a pohotovosti. Dále jsou přístroje určeny pro pečovatele v sociálních službách a pracovníky firem nezbytných pro chod města.

Do hlavního města by zatím mělo přijít 15 tisíc respirátorů M95, Praha se připojila k větší objednávce, kterou učinil Plzeňský kraj. Zároveň městská rada počátkem týdne schválila objednávku dalších 233 tisíc respirátorů za 35 milionů korun.

Ve středu přibylo 72 případů

Česko má 522 potvrzených případů nákazy koronavirem. Číslo zveřejněné ve středu večer je o 72 vyšší než úterní večerní údaj. Dvanáct potvrzených případů přibylo v územním obvodu Litovel, tedy v uzavřené oblasti v Olomouckém kraji. Počet nemocných na Litovelsku se tak zvýšil téměř na dvojnásobek – z třinácti na 25. Nejvíce lidí s potvrzenou nákazou koronavirem zůstává v Praze, a to 181. Ve středu jich přibylo 27.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu na Twitteru uvedl, že do testování je zapojeno 36 laboratoří a testuje se víc lidí. V úterý bylo podle dat vyšetřeno 1362 lidí, což je o 128 více než v pondělí. Testovací místo vznikne i v uzavřené zóně Litovelska a Uničovska na Hané. 

Několik desítek pacientů je s nemocí COVID-19 hospitalizovaných. „Jsou čtyři případy, které jsou na ventilátoru, případně na ECMO, a jsou tady případy, které jsou na kyslíku. Zatím je situace stabilizovaná, nedošlo k žádnému úmrtí. I když v jednom případě se dá situce označit za kritickou,“ uvedl Roman Prymula. Syn taxikáře, který patří mezi tyto nejvážněji postižené pacienty, upozornil, že původně jej lékaři z Thomayerovy nemocnice, kam otce přivezl, ani nechtěli na koronavirus testovat.

„Řekla 'to vám ani dělat nebudeme, žádná panika. Vy máte jenom zánět na průduškách a náběh na zápal plic'. A s tím ho tam dali lehnout mezi normální pacienty,“ tlumočil syn nemocného slova lékařky z krčské pneumologické kliniky. Test na koronavirus podle něj lékaři provedli až tehdy, když taxikáři začalo selhávat srdce.

Ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš ale postup svých podřízených hájí. „Pacient byl polymorbidní, neměl žádnou cestovatelskou anamnézu, měl suspektivní zápal plic,“ uvedl. Dodal, že pacient, který s ním ležel na pokoji, měl negativní test na koronavirus. Taxikář se ale dostal do kontaktu se zdravotníky, členy své rodiny a před hospitalizací i s desítkami zákazníků. Několik lidí se od něj nakazilo.

Ubývá dárců krve

Primář transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Turek upozornil, že v současné situaci přichází do nemocnic méně dárců krve než dosud. „Spotřeba je sice díky omezení zdravotní péče nižší, ale lidé mají pořád rakovinu, rodí nebo se zraní při nehodách,“ uvedl Turek.

Nemocnice si nemohou tvořit zásobu krve na delší dobu, upozornil primář: „Červené krvinky vydrží šest týdnů, těmi jsme se snažili naplnit sklady dopředu. Krevní destičky ale vydrží jen pět dní. Odmítáme dárce, kteří mají příznaky nákazy, jsou v karanténě a podobně. Koronavirus se ale krví zřejmě nepřenáší, alespoň neznáme žádný takový případ.“

Chybí dárci krve, varuje primář Turek (zdroj: ČT24)

Zpřísnění zákazu návštěv

Ministerstvo zdravotnictví ve středu zpřísnilo zákaz návštěv v nemocnicích, který platí již déle než týden. Dosud platily výjimky pro dětská oddělení a pro porodnice. Rodičky ale nově už návštěvy přijímat nemohou.

„Obsah tohoto mimořádného opatření nově dopadá (…) i na přítomnost otců při porodech,
která se tímto zakazuje,“ stojí v mimořádném opatření ministra Adama Vojtěcha.

DOPRAVA

Pendleři podstupují zdravotní kontroly. Jihočeský kraj jim ale chce cesty zatrhnout

Od pondělí 24. března platí významné omezení pohybu uvnitř republiky i mimo ni. Výjimku dosud mají takzvaní pendleři, čili lidé dojíždějící za prací až do vzdálenosti 100 kilometrů od hranic. Ti smějí nadále hranice překračovat, premiér Babiš ale už v pondělí varoval, aby nehazardovali se svou možnou rolí přenašečů nákazy.

Po úterní tiskové konferenci kabinetu přichází dílčí omezení i pro ně. Všichni pendleři budou při návratu z práce do Česka procházet kontrolou příznaků infekčního onemocnění. Přejezdy se jim tak prodlouží, za prací ale mohou dojíždět i nadále. Šéf krizového štábu Prymula ale současně varoval, že pokud by se v některé ze sousedních zemí situace výrazně zhoršila, mohou do budoucna pendleři dostat na výběr: zůstat v místě svého zaměstnání, nebo doma a bez práce. 

Jihočeský kraj by takové omezení uvítal – vyzval k tomu, aby stát zakázal přejíždění hranic i pendlerům. „Mohou ohrožovat lidi na obou stranách hranic. Navíc oni sami se nám ozývají s tím, že mají obavy o své zdraví a byli by rádi, kdyby toto opatření bylo přijato centrálně,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Kraj podle ní již zaslal dopis s takovou výzvou vládě.

Kolony na hranicích se krátí, ale přetrvávají

Na hranicích se dál tvoří kolony. Během dne se ale situace zlepšila. Například fronta kamionů mířících do Polska přes hraniční přechod Náchod byla ve středu večer čtyřkilometrová, dosahovala k České Skalici. V noci na středu přitom kamiony postávaly již na dálnici D11 před Hradcem Králové – přes 50 kilometrů od hranic.

„Kolona není souvislá, policisté jí regulují aby odlehčili městům,“ řekla policejní mluvčí Lucie Konečná. „Za hodinu na přechodu odbaví asi 40 vozidel,“ dodala mluvčí k situaci na hranicích s Polskem.

Situaci zlepšilo zjednodušení kontrol, jejichž dominantní součástí zůstalo měření teploty řidičů. Navíc Polsko otevřelo i další hraniční přechody – Královec na Trutnovsku, Mikulovice na Jesenicku a Závada v Petrovicích na Karvinsku. Kolony se zkrátily, ale nezmizely. Večer byla fronta před Náchodem asi dvacetikilometrová oproti dopoledním 40 kilometrům. 

Bez výraznějších problémů fungují přechody směrem do Rakouska, které jsou v Jihomoravském kraji, a to Mikulov na Břeclavsku a Hatě na Znojemsku. „Samozřejmě se může utvořit nějaká kolona. Je to z provozních důvodů, je úměrná úkonům, které se musí učinit,“ uvedl už dříve policejní mluvčí Bohumil Malášek. 

Méně vlaků

Ve středu také ministerstvo dopravy rozhodlo o dočasném omezení železniční dopravy. Nebudou jezdit expresy na některých trasách, kde souběžně jezdí rychlíky. Ubude například spojů mezi Prahou a Brnem nebo Prahou a Olomoucí.

„Není to nic dramatického, je to o šest procent,“ charakterizoval ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) rozsah redukce. Méně vlaků podle něj pojede proto, že jsou za současné situace spoje velmi málo využívané.