TÉMA

Transfuze

Karlovarská nemocnice potřebuje zásobu krve. Stěhování transfuzního oddělení na týden zastaví odběry

Nemocnice v Karlových Varech potřebuje větší zásoby krve od dárců. Od února bude mít transfuzní oddělení přímo ve svém areálu, jenže stěhování do nových prostor má zároveň omezení – týden nebude mít zařízení kde dárcům krev odebírat. Proto teď potřebuje větší rezervy.
12. 1. 2024|

Česko pošle na Ukrajinu vojenský zdravotnický materiál. Nemocnice jsou připraveny poslat krev a plazmu

Ministerstvo obrany chystá na pomoc Ukrajině vojenský zdravotní materiál. Transfúzní stanice čekají na informace o množství potřebné krve a krevní plazmy, aby případně aktivovaly dárce. Zdravotnický materiál a léky posílají i města a kraje. Nemocnice mají připravená lůžka pro pacienty a zraněné z Ukrajiny.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 15:51|

Velkým nemocnicím chybí krev, může za to dohánění operací i nedostatek dárců

Víc než polovina fakultních nemocnic má problémy se zajištěním potřebného množství krve. Podle mluvčích nemocnic za to může hlavně dohánění operací odložených kvůli pandemii koronaviru, nedostatek dárců a konkurence komerčních odběrových center. Nemocnice zatím nemusí kvůli nedostatku krve omezovat péči, například Fakultní nemocnice Olomouc už ale s dodávkami krve nemůže pomáhat menším zařízením v okolí.
20. 10. 2021|

Krevní rezervy v nemocnicích klesly až na třetinu. „Přijďte před dovolenou,“ vyzývají dárce lékaři

V českých nemocnicích ubývají zásoby dárcovské krve. Nedostatek je především krevních skupin A a 0, sdělily České televizi oslovené nemocnice. Některá transfuzní centra evidují až dvoutřetinový pokles oproti obvyklému stavu. V létě bývá dárců méně, nemocnice přitom provádějí větší množství operací, aby dohnaly zpoždění způsobené pandemií koronaviru. Zdravotníci navíc musí odmítat lidi, kteří pobývali v zemích, kde hrozí nákaza exotickou nemocí či právě covidem-19. Lékaři proto žádají dárce, aby přišli ještě před odjezdem na dovolenou.
15. 7. 2020|

Nemoc COVID-19 má v Česku 522 lidí. Nově bude povinné zakrýt si všude venku obličej

V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 522 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od rána přibylo 58 případů. Vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci COVID-19 zakáže od čtvrtka vycházet ven bez roušky či jiného zakrytí tváře, v celé zemi začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Zavádějí se i speciální otvírací hodiny v obchodech pro seniory. Počínaje čtvrtkem nesmí do těchto prodejen mezi 10. a 12. hodinou nikdo jiný než lidé nad 65 let.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 23:14|

V Česku schází až sto tisíc dárců krve. V létě chodí k odběrům asi o čtvrtinu méně lidí

V Česku chybí do optimálních počtů zhruba sto tisíc dárců krve, momentálně jich transfúzní stanice evidují kolem 240 tisíc. V létě se dárců krve nedostává více kvůli dovoleným. Například Krevnímu centru Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) chybí zásoby všech krevních skupin, nejvíce A+. Problém je podle zdravotníků zejména v tom, že v létě výrazně přibývá úrazů a krve je tak potřeba mnohem víc.
25. 7. 2019|

Vědci dokázali změnit krev skupiny A na 0. Nadějný výzkum může být přínosem pro transfuze

Nejnovější studie kanadských vědců dokázala změnit krevní skupinu A na skupinu 0. Pokud se podaří přivést tento výzkum do praxe, znamenalo by to velkou výhodu pro transfuze. Nulu totiž může dostat jakýkoli příjemce.
14. 6. 2019|