Karlovarská nemocnice potřebuje zásobu krve. Stěhování transfuzního oddělení na týden zastaví odběry

Karlovarská nemocnice potřebuje více zásob krve (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Karlových Varech potřebuje větší zásoby krve od dárců. Od února bude mít transfuzní oddělení přímo ve svém areálu, jenže stěhování do nových prostor má zároveň omezení – týden nebude mít zařízení kde dárcům krev odebírat. Proto teď potřebuje větší rezervy.

Martin Kasal je jedním ze 115 příslušníků hasičského sboru, kteří se na popud svého kolegy, pravidelného dárce krve, rozhodli vypomoct karlovarské nemocnici. „Při posledním odběru si povídal na místě se sestřičkami a zjistil, že má karlovarská nemocnice nedostatek dárců a tím pádem krve. Zkusil se tedy zeptat skrze nadřízené,“ popsal Kasal, který je mluvčím krajských hasičů.

Prvodárců jako on bylo mezi hasiči více. O to větší mají lékaři z jejich nečekané hromadné akce radost. „Chtěli jsme přispět na dobrou věc a namotivovat tak i ostatní,“ řekl velitel družstva Jiří Stehlík.

„Jsou to samí zdraví dárci a dárkyně, a takové máme nejradši,“ okomentovala lékařka transfuzního oddělení krajské nemocnice Miloslava Janoušková. „Data za loňský rok bohužel ukazují, že máme větší potřebu transfuzních přípravků, než kolik nám přijde dárců,“ poznamenala vzápětí.

Zásoby krve se nedají dělat na dlouho dopředu. Přesto teď musí transfuzní stanice provoz na celý týden přerušit. Stěhuje se do nového pavilonu přímo v areálu nemocnice. Ten bude mít řadu výhod – místo dvou pater bude mít k dispozici celkem čtyři, pro dárce budou navíc vyčleněná parkovací místa.

První dárci se do odběrového sálu nové stanice dostanou 2. února.