Máme vůči Listopadu dluh a některé svobody ani nevnímáme, varovala Čaputová na Národní třídě

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila věnec k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Do Česka přicestovala, aby si připomenula 30. výročí sametové revoluce a také aby vystoupila v pořadu Fokus Václava Moravce.

Přestože 17. listopad připadá až na konec tohoto týdne, vzpomínky na revoluci, která před 30 lety ukončila vládu jedné strany, probíhají už od pondělí. V úterý pak přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, aby položila věnec k pamětní desce na Národní třídě.

„Možná si vždy neuvědomujeme možnosti, které Listopad přinesl. Faktem je, že změny jsou zahájené, ale nejsou ještě dotažené. Je před námi ještě kus cesty, aby demokracie, kterou jsme si v listopadu 1989 vydobyli, byla lidmi opravdu cítěna. Aby cítili sociální jistoty, aby žili důstojné životy,“ řekla poté hlava slovenského státu, která připomněla, že v roce 1989 byla šestnáctiletou studentkou na střední škole.

Zuzana Čaputová zároveň míní, že lidé jako by zapomínali, co vše listopad 1989 přinesl. „Jako bychom si mnohé svobody a práva, které se revolucí staly samozřejmými, neuvědomovali a nevážili si jich. V tomto smyslu lze uvažovat o určitém dluhu. (…) Pokud se nebudeme angažovat ve veřejných věcech, mohou se dít věci, které se vymknou kontrole. A demokracie se může změnit na nějaký úplně jiný režim – například takový, jaký byl před osmdesátým devátým,“ dodala.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přišla položit věnec k památníku 17. listopadu (zdroj: ČT24)

Prezidentka hostem Fokusu VM

Zatímco před pěti lety si tehdejší slovenský prezident Andrej Kiska připomněl výročí revoluce v Praze přímo 17. listopadu spolu s dalšími středoevropskými prezidenty, letos Čaputová vzpomínku na rok 1989 předsunula na 12. listopad. Kromě položení věnce má na programu účast ve Fokusu Václava Moravce s tématem Boj za pravdu.

Podle moderátora diskuse, která tentokrát proběhne ve velkorysých prostorách Betlémské kaple, bylo dohodnutí účasti hlavy státu překvapivě přímočaré. „Na pozvání reagovali téměř okamžitě, protože ČT24 včetně Fokusu má na Slovensku velmi dobré jméno. Nebylo to přemlouvání – až mě to překvapilo,“ poznamenal Václav Moravec.

Naopak v Bratislavě přivítá prezidentka Čaputová 16. listopadu – tedy v den výročí prvních protirežimních protestů ve slovenské metropoli – českého prezidenta Miloše Zemana. Samotný 17. listopad by se měl v Praze obejít bez prezidentského angažmá. Přicestují ale premiéři všech států Visegrádské skupiny a také předseda německého parlamentu, aby se zúčastnili slavnostního programu v Národním muzeu.