TÉMA

Marek Vácha

Bez člověka by umělá inteligence nebyla zajímavá, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Máme se bát umělé inteligence? V pořadu Fokus Václava Moravce o jejích úskalích i výhodách debatovali neurochirurg David Netuka, kybernetik Michal Pěchouček, vědec Tomáš Mikolov, archeoložka a výzkumnice Sara Polak, právnička Alžběta Solarczyk Krausová a etik, biolog a kněz Marek Vácha.
12. 12. 2023|

Umí si Česko poradit se stárnoucí populací? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Česko stárne. Jaké je to žít dlouhý život, který je zároveň důstojný? A jak vyšší věk ovlivňuje fungování mozku? Odpověď nejen na tyto otázky hledali spolu s moderátorem hosté aktuálního dílu Fokusu Václava Moravce. Debatovat přišla ekonomka Danuše Nerudová, etik, biolog a kněz Marek Vácha, socioložka Lucie Vidovićová, geriatr Zdeněk Kalvach či neurolog Martin Vyhnálek.
18. 4. 2023|

Solidarita s prchajícími Ukrajinci se pozitivně vepíše do duše českého národa, míní Marek Orko Vácha

Válka na Ukrajině nám nesmí být lhostejná, Češi vlnou pomoci ukázali, že rozhodně nejsou cynici, řekl v Interview ČT24 etik a kněz Marek Orko Vácha.
18. 4. 2022|

Očkování dětí nad pět let bude správná věc, až ho schválí EMA, uvedli Konvalinka a Lebl

Výhody očkování jednoznačně převažují nad jeho nevýhodami, a pokud ho pro děti ve věku pět až 11 let schválí Evropská léková agentura (EMA), tak by se k vakcinaci mělo přistoupit. Shodli se na tom odborníci v pořadu Události, komentáře. Česko si předobjednalo 700 tisíc vakcín od firmy Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu dětí.
24. 9. 2021|

Při třídění pacientů s covidem nehraje roli věk, ale zda má léčba smysl, vysvětlil Vácha

České nemocnice jsou na hraně svých kapacit, přesto každý pacient má nárok na péči. V době epidemie není tak důležitý věk pacientů, ale jestli má léčba smysl, vysvětlil Marek Orko Vácha, který vede Ústav etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Všichni jsme si rovni a pacient dostává péči, která mu náleží, řekl v Devadesátce ČT24.
18. 2. 2021|
Interview ČT24

Nové a nepředvídatelné problémy zvládáme dobře, myslí si o přístupu k pandemii biolog a kněz Vácha

Od začátku koronavirové pandemie uplynul už půlroku. Podle biologa a kněze Marka Orko Váchy krize ale velký řez ve společnosti neudělala, protože nebyla podle něj, naštěstí, tak hluboká jako například válka. Nadšený skaut si myslí, že se patrně pozitivně změní náhled starší generace na tu mladší. „Pokud je někdo hrdinkami, tak zdravotní sestřičky a maminky, které se staraly v karanténě o své děti,“ dodává pak v bilancování nad koronavirovou krizí.
8. 8. 2020|
Fokus VM

„Nejkrásnější díla vznikala při morových ranách.“ Každá krize je šancí a strach lze mít pod kontrolou

Proč je důležité nebát se strachu? Proč je důležité nebát se nemoci? Proč je důležité nebát se myslet? Tématu Nebát se se věnovalo speciální vydání pořadu Fokus Václava Moravce. Pozvání přijali armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, psycholožka Laura Janáčková, farářka Martina Viktorie Kopecká, historik umění Jan Royt, etik Marek Vácha, mikrobioložka Václava Adámková, ekonom Tomáš Sedláček, psycholog Jiří Šípek a datový analytik František Vrabel.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 22:08|

Cenu Magnesia Litera může získat Jan Žižka, Městská poezie Brno i rozhovor s Markem Váchou

Na literární ocenění Magnesia Litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu mohou získat Možnosti milostného románu Jana Němce, rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu, monografie Jan Žižka od Petra Čorneje nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a přímý přenos odvysílá ČT art.
4. 3. 2020|
Doporučujeme

Opičí proces stále trvá. Darwinova evoluční teorie před 160 lety rozdělila svět

Když v listopadu 1859 vypustil britský přírodovědec Charles Darwin do světa knihu O původu druhů, položil tím základy evoluční biologie a naboural po dlouhá staletí panující názor, že svět a život byly stvořeny Bohem. Tím rozdělil svět do dvou táborů, které se dodnes nepodařilo usmířit. Zatímco po publikaci Darwinových tezí patřila k hlavním odpůrcům katolická církev, dnes se frontové linie přesunuly do USA.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 13:56|

Máme vůči Listopadu dluh a některé svobody ani nevnímáme, varovala Čaputová na Národní třídě

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila věnec k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Do Česka přicestovala, aby si připomenula 30. výročí sametové revoluce a také aby vystoupila v pořadu Fokus Václava Moravce.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 20:00|
Reportéři ČT

VZP odmítala proplácet lepší a podobně drahý lék na rakovinu. Byl nestandardní

Hana Dvořáková trpí rakovinou plic v posledním stadiu a v roce 2012 jí lékaři dávali jen dva roky života. Lékařka pak doporučila nový biologický lék a ten jí pomohl. Pojišťovna ho ovšem odmítla uhradit, přestože byl podobně drahý jako standardně předepisovaná chemoterapie. Paní Dvořáková se tak musela pustit do boje nejen se svou nemocí, ale i s pojišťovnou. Její případ sledovala Tereza Strnadová z týmu Reportéři ČT.
17. 4. 2019|