Miloš Zeman se ve čtvrtek odpoledne sejde na Hradě s premiérem Babišem

UDÁLOSTI: Spor o odvolání ministra bude v týdnu řešit i Senát (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v 17:00 sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na Twitteru to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, témata jednání neupřesnil. Zeman se s Babišem a ještě s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) setkal ve čtvrtek v Lánech, ani poté ale nevyhověl premiérovu návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokraté proto hrozí odchodem z vlády, kdyby Staněk v kabinetu zůstal.

„O setkání požádal pan premiér,“ odpověděl Ovčáček na dotaz, jaká témata budou Zeman s Babišem na Pražském hradě ve čtvrtek projednávat. Podle premiéra Andreje Babiše se teď vedou hlavně kuloární vyjednávání, jak vládní krizi urovnat.

Zeman v květnu nepřijal Staňkovu demisi. ČSSD poté požádala Babiše, aby Zemanovi navrhl odvolání ministra kultury, kterému podle ústavy hlava státu musí vyhovět. Prezident tak dosud neučinil, chce prý počkat až na výsledky policejního vyšetřování trestních oznámení, které podal Staněk.  

O setrvání ve vládě by měli sociální demokraté rozhodovat 15. července

Minulý týden jednali Babiš s Hamáčkem se Zemanem v Lánech o dalším postupu. Premiér před schůzkou uváděl, že hodlá prezidenta přesvědčit, aby návrhu na odvolání Staňka vyhověl. Nakonec se ale pozice stran nezměnily a Hamáček se vyjádřil skepticky k možnému pokračování vládní koalice. O setrvání ČSSD ve vládě by mělo 15. července rozhodovat předsednictvo strany.

Ještě předtím se v pátek sejdou na společné schůzce s prezidentem Hamáček a Staněk, Zeman je prý chce usmířit. Předseda ČSSD ale dal jasně najevo, že si pokračování Staňka ve funkci nepřeje a od další schůzky v Lánech si nic neslibuje. „Nevidím v té schůzce valný smysl, jakkoli se pozvání od pana prezidenta neodmítá,“ řekl.

Kdyby došlo na demise sociálnědemokratických ministrů, opět by zřejmě stanul v ústředí Antonín Staněk. „Mám jasno u čtyř ministrů. Jediný, u kterého jasno není, je pan Staněk. Tam se evidentně situace vyvíjí každou minutu jinak,“ uvedl Jan Hamáček.

Premiér Babiš se v minulých dnech postavil odmítavě k možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, na jejímž základě by Ústavní soud mohl nařídit Zemanovi, aby premiérovi vyhověl a Staňka bezodkladně zbavil funkce.

Jiná žaloba zato vzniká v Senátu. Skupina senátorů o ní začala hovořit již dříve, nyní uvažuje o tom, že do ní zařadí i domnělou nečinnost při odvolávání Antonína Staňka. Hamáček řekl ČT, že očekává, že příslušný bod se v žalobě skutečně objeví. „Jak jsem řekl, pan prezident je z mého pohledu už mimo rámec ústavy,“ podotkl.

Havlíček: Výměna ministra kultury by neměla ohrozit vládu

Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) výměna Staňka není zásadním důvodem pro konec kabinetu, aby kvůli němu padala vláda. Ministr to uvedl v pondělí při příchodu na ministerské zasedání ve Strakově akademii. 

Soudí, že vláda by měla končit kvůli neshodám na zásadních záležitostech, například ohledně rozpočtu či zavedení nějaké daně. „To, že se hraje o jednoho člena vlády, by nemělo být důvodem, aby vláda padala,“ uvedl ministr průmyslu.

Další místopředsedkyně vlády, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), pak informovala, že se na vládní schůzi o sporu o odvolání ministra Staňka vůbec nemluvilo. „Bylo velké množství bodů,“ podotkla s tím, že Babiš udělá vše pro to, aby kabinet zachoval.