Cesta českého premiéra do Bílého domu ukazuje, že se o nás USA zase zajímají, shodují se politici

Události, komentáře: Andreje Babiše čeká schůzka s prezidentem USA (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve Spojených státech a má před sebou návštěvu Bílého domu, kde ho přijme americký prezident Donald Trump. Podle zástupců českých politických stran lze považovat za český úspěch i Babišovo pozvání do sídla CIA, jde podle nich o ocenění práce českých tajných služeb. V Událostech, komentářích diskutovali o Babišově cestě a vztazích Česka s USA Ivan Bartoš (Piráti), Jaroslav Bžoch (ANO), Petr Fiala (ODS) a Petr Gazdík (STAN).

Český premiér dostal pozvání do Bílého domu po dlouhých osmi letech, naposledy přijal americký prezident Barack Obama předsedu české vlády Petra Nečase (ODS) v roce 2011.

Podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Bžocha (ANO) je to tím, že v mezidobí vztahy mezi Spojenými státy a Evropou „zamrzly“. „Možná jsme ani neměli tolik jasných témat, která bychom se Spojenými státy řešili. V minulých letech se řešila jaderná bezpečnost nebo byznysová stránka. Ale myslím, že dnes USA vidí, že západní svět ponechaly na okraji – a z obav ze sílícího vlivu Ruska a Číny v Evropě se k nám dnes vracejí,“ míní.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ovšem upozornil, že se vztahy Spojených států a konkrétně Česka zjevně začaly zlepšovat již v předchozích letech, pokud lze soudit z významných návštěv. „Ve sněmovně vystoupil Paul Ryan, byl zde ministr energetiky,“ připomněl. 

Předsedové ODS Petr Fiala a STAN Petr Gazdík potom předpokládají, že by pozvání Andreje Babiše do Washingtonu, případně Langley (sídlo CIA – pozn. red.) mohlo souviset s dlouhodobě vstřícným postojem Česka ke Spojeným státům. „Je dobře, že si USA uvědomují, že Česká republika patří v Evropě k velkým podporovatelům euroatlantické vazby,“ poznamenal Fiala.

Gazdík dokonce míní, že by se Spojené státy mohly takto chystat na brexit. „Tradičním evropským partnerem Spojených států byla, je a bude Velká Británie, ale ta bude mimo Evropskou unii. Myslím, že Spojené státy hledají spojence v EU, kteří by byli tradiční, čitelní a jasní. Tradice vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy očividně je,“ zdůraznil.

Babiš v sídle CIA jako ocenění českých tajných služeb?

Ještě před návštěvou Bílého domu byl Andrej Babiš v centrále Ústřední zpravodajské služby (CIA). I to vnímají čeští parlamentní politici jako projev uznání české straně.

„Z mého pohledu je to výrazné ocenění práce českých tajných služeb,“ míní Petr Gazdík. Jaroslav Bžoch potom připustil, že premiérova návštěva v sídle CIA byla překvapením i pro něj jako poslance Babišova vlastního hnutí. „Nevěděli jsme to, nemluvili jsme o tom a s největší pravděpodobností se asi všichni nedozvíme, o čem se tam jednalo,“ poznamenal.

Ivan Bartoš potom připomněl, že v poslední době čelily české tajné služby kritice českého prezidenta Miloše Zemana mimo jiné kvůli varování před čínskou společností Huawei.

„Když se podíváme na poslední sérii protichůdných vyjádření pana prezidenta Zemana a našich tajných služeb nebo i reakce premiéra, tak je možná i to důvod, proč šlo pozvání k premiéru, a nikoli prezidentu republiky,“ řekl Bartoš.

Podle Jaroslava Bžocha je ale také možné, že pozvánku dostal premiér, a nikoli prezident, proto, že si „americká administrativa vyhodnotila, že může více udělat premiér než hlava státu, tak pozvali pana premiéra“.

Od jednání premiéra Babiše s prezidentem Trumpem pak očekávají čeští poslanci jednak důraz na vztahy obou zemí, ale také ekonomické otázky jako cla na auta. To ostatně Babiš avizoval. „Já bych doporučoval, abychom směřovali k bezcelnímu obchodnímu styku s USA,“ reagoval přitom Petr Fiala. Podle Bžocha je především důležité zamezit hrozící změně. „Následky by byly velké, celkový dopad nedokáže nikdo odhadnout,“ uvedl.