Ochrana z očkování i prodělání covidu klesá v případě omikronu rychleji než u delty, potvrdila česká studie

Varianta omikron viru SARS-CoV-2 se vyhýbá imunitě získané očkováním a předchozími infekcemi, ukázala studie, která zkoumala, jak dobře vakcíny i prodělání nemoci chrání. Její autoři vycházeli z údajů o průběhu nemoci v České republice.

Autoři tento fenomén zkoumali v Česku, využili k tomu data z několika dostupných zdrojů, která pak analyzovali. Studie obecně ukázala, že všechny druhy ochrany jsou u varianty omikron horší než u dřívějších variant koronaviru.

Vědci na základě dat popsali, že proti nákaze je pokles ochrany téměř dvojnásobný. U varianty delta chránilo nedávné plné očkování (méně než dva měsíce) proti nakažení na 72 procent. U omikronu to ale bylo pouze 43 procent. Pokud lidé dostali posilující dávku, stoupla u delty ochrana na 90 procent, ale u omikronu to bylo pouze na 56 procent.

Významný je u varianty omikron také pokles ochrany proti potřebě hospitalizace. Plně očkovaní (tedy s dvěma dávkami vakcíny) byli chráněni před nutností léčby v nemocnici na 45 procent, po „boosteru“ obrana stoupla na 87 procent. Ještě lépe vakcína fungovala proti těžkému průběhu v nemocnici, tam to bylo pro plně očkované 57 procent a po posilující dávce 90 procent.

Podobně rychle klesala ale i účinnost protilátek z prodělání nemoci. Proti hospitalizaci byla krátce po nemoci 68 procent, ale po více než půl roce už jen pouhých 13 procent.

Co to znamená pro podzimní vlnu?

„Naše údaje podporují existující důkazy, že varianta omikron viru SARS-CoV-2 se významnou měrou vyhýbá jak postvakcinační, tak postinfekční imunitě,“ uvádí vědci.

Důležité je, že podobně jako u variant alfa a delta také u varianty omikron ochrana proti nákaze výrazně klesá v průběhu času. Ale posilovací dávka vakcíny poskytuje robustní a trvalou, respektive jen pomalu slábnoucí ochranu před hospitalizací, nutností kyslíkové terapie a intenzivní péče.

Vůbec nejlepší ochranou bylo také v Česku to, co se již ukázalo v jiných zemích - tedy kombinovaná ochrana jak vakcínou, tak i proděláním nemoci. Podle autorů studie to naznačuje, že nejlepší strategie před nadcházející vlnou, kterou experti očekávají na podzim, je očkování všech lidí – tedy jak těch, kdo zatím očkování nemají, tak i těch, kdo už vakcínu dostali, anebo nemoc prodělali.