Výročí začátku prodemokratických demonstrací v Hongkongu provázely protesty. Policie zadržela tři jejich účastníky

Hongkongská policie zadržela nejméně tři účastníky shromáždění upomínajícího na dva roky od začátku velkých protestů proti směřování regionu. Viní je z výtržností. Dalších deset lidí si policisté předvolali s tím, že porušili zákaz vycházení.

Hongkong si připomíná dva roky od začátku velkých protestů proti zákonu, který měl umožnit vydávání zatčených lidí do pevninské Číny. Trvaly déle než půl roku. Obyvatelé města si výročí připomněli protestním shromážděním.

Tři jeho účastníky – muže ve věku 15 až 19 let – policie zadržela. Viní je z výtržností a toho, že se odmítli legitimovat. Nejméně deset dalších lidí si policie předvolala, jelikož porušili zákaz shromažďování.

Podle hongkongských úřadů se nynější protesty uskutečnily ve čtvrtích Kowloon a Mongkok, demonstranti skandovali hesla porušující údajně národní bezpečnostní zákon, který v Hongkongu platí od loňského června. Část účastníků protestní akce podle policie zablokovala silnice odpadkovými koši a různými předměty, čímž ohrožovala veřejné zdraví a bezpečnost.

Podle deníku South China Morning Post bylo v Hongkongu na druhé výročí začátku prodemokratických demonstrací nasazeno zhruba 2 tisíce policistů. Již předem policie informovala, že zatkla dva lidi pro podezření z podněcování k nezákonnému shromaždování. Skupina studentských aktivistů uvedla, že policie zatkla dva její lídry.

Při protestech v roce 2019 tisíce lidí obklopily sídlo parlamentu ve snaze zabránit přijetí zákona o vydávání zatčených lidí do pevninské Číny. Policie proti nim použila slzný plyn a gumové projektily. Čínské úřady odmítly ustoupit a vnutily nakonec Hongkongu zákon o národní bezpečnosti, který umožnil zatčení stovek lidí.

Podle kritiků je nový bezpečnostní zákon porušením zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když správu nad Hongkongem přebírala od Británie v roce 1997.