Hongkongská policie rozpustila připomínkovou akci k výročí loňského útoku v metru

Události: Výročí útoku v hongkongském metru (zdroj: ČT24)

Hongkongská policie rozehnala protestující, kteří si připomněli rok od útoku gangsterů na lidi vracející se z demonstrací ve čtvrti Jüe Lung. Úřady incident dodnes řádně nevyšetřily a nikoho nepotrestaly, přestože zranění utrpěly desítky lidí. Okolnosti vrhají na policii podezření z korupce, připomínání rok starých událostí zůstává zakázané. Tématu se věnovala zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Loňský útok rozhořčil i ty, kteří se o politiku nezajímají. Mnozí lidé se domnívají, že byl na objednávku s cílem zastrašit demonstranty, a chtějí vědět, proč úřady incident nikdy pořádně nevyšetřily.

Ve vzduchu například stále visí otázka, proč trvalo skoro hodinu, než dorazila policie, přestože dostala tisíce hovorů na tísňovou linku. Obětí triád ve čtvrti Jüe Lung se loni stal i pan So. V Hongkongu pracuje jako kuchař a osudné noci se vracel z práce.

Jeho zranění se po roce zahojila. Proč ho ale zbili, dodnes neví. „Policie mě ani nepovolala k identifikaci. Nemám odpověď, nevím, kdo a proč mě zbil. Všichni v bílém, s holemi. Tolik souvislostí a vyšetřovací zpráva mezi nimi nenachází spojení. Působí nedůvěryhodně,“ popisuje So.

Hongkongská veřejnoprávní televize porovnala záběry z kamer a některé pachatele identifikovala. Stopy vedou k vesnickým předákům a jejich stoupencům s vazbami na pevninskou Čínu. Podle Stand news byl útok organizovaný.

Pachatelé dostali hole a čínské vlajky. Na místě byli i policisté v civilu, nehlásili však nic podezřelého. Policie v souvislosti s incidentem zadržela 37 lidí, ale jen sedm obvinila. Žádný rozsudek dosud nepadl.