Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.

Nahelova rodina pocházela z Alžírska. Mladíkův osud rezonuje i za hranicemi Francie, především právě v Alžírsku – zdejší ministr zahraničí vyjádřil kvůli jeho smrti při policejním zákroku znepokojení a uvedl, že Francie má vůči lidem jako Nahel povinnost ochrany.

Nahel přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení auta. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladý muž zranění krátce nato podlehl. Video střelby se rychle rozšířilo na sociálních sítích a Francouze hluboce šokovalo. 

Události: Masivní protesty ve Francii (zdroj: ČT24)

Nepokoje se rozšířily i do Bruselu

Přes tisíc účastníků dalších nepokojných demonstrací zadrželi policisté v noci na sobotu napříč Francií. Na nepokoje navíc musela nově reagovat i policie v metropoli sousední Belgie v Bruselu.

Přestože francouzská policie i ministr vnitra tvrdí, že celkově byla poslední noc klidnější než ta předchozí, hovoří se v zemi o možném vyhlášení výjimečného stavu. 

Proti účastníkům nepokojů zasahovalo v noci na sobotu 45 tisíc policistů, do ulic francouzských měst vyjela i obrněná vozidla. V Bruselu, kam se nepokoje v noci na sobotu také rozšířily, zadrželi policisté kolem sta lidí, ve Francii podle aktualizovaných údajů 1311.

O útocích na své stanice hovořila francouzská policie ve městech Bordeaux na západě země, Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na předměstí Paříže či Ales na jihu země. Poškozené a vyrabované obchody zůstaly v Paříži, Marseille, Lyonu, Štrasburku, Grenoblu nebo v Saint-Etienne. Demonstranti zapálili také knihovnu v Métách, autobus v Nanterre a v ulicích některých měst hořela auta.

„Největší násilnosti zřejmě proběhly v Marseille, kde policie nebyla připravena na tak rozsáhlou vlnu násilí, nebyla tam v silném počtu. Docházelo v samotném centru k rabování obchodů,“ přiblížil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Za zneklidňující označil, že se násilí rozšířilo i do dalších míst. 

U pošty v Lyonu explodovalo výbušné zařízení, což je vidět na záběrech zveřejněných na Twitteru. Po výbuchu k místu směřovala skupina černě oděných lidí. V Lyonu také dav pronikl do obchodu se zbraněmi, vykradl ho a podle dostupných informací byl ukradenou zbraní postřelen jeden policista. Ve městě Nimes zřejmě protestující stříleli z brokovnice na kamery.

Strážci zákona naopak použili na řadě míst slzný plyn, nad některými městy kroužily vrtulníky. Podle ministerstva vnitra utrpělo 79 policistů a četníků v noci zranění.

Podle vyjádření policejních představitelů i francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina byla situace v noci na sobotu přese všechno lepší než o den dříve. „Díky mobilizaci vnitřních bezpečnostních složek po celé zemi byla úroveň násilí v noci nižší ve srovnání s předchozí nocí,“ napsalo ministerstvo vnitra.

Vyhlásí Macron výjimečný stav?

Ministr Darmanin navštívil policisty v Mantes-la-Jolie západně od Paříže a vyjádřil přesvědčení, že „zvítězí republika, ne výtržníci“. Není si podle něj možné plést několik tisíc delikventů s naprostou většinou francouzských občanů. K ukončení násilností vyzval také kapitán francouzské fotbalové reprezentace Kylian Mbappé, podle něhož je musí nahradit smutek, dialog a obnova.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přikázal před víkendem všem ministrům, aby neopouštěli Paříž, a sám zrušil návštěvu Německa, která měla začít v neděli.

Podle Jana Šmída proto sílí očekávání, že by vláda mohla podle výsledků pohřbu, respektive manifestace, která má na něj navázat, vyhlásit výjimečný stav – kdyby opět pokračovaly násilnosti. Pokud bude pokračovat rabování či střelba na policisty, lze podle něho očekávat v neděli či v pondělí vyhlášení výjimečného stavu. Jde totiž také o image Francie před právě začínající turistickou sezonu. V zemi se mají navíc za rok konat letní olympijské hry, dodal zpravodaj. 

Po celé Francii bude v noci na neděli kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc. S odvoláním na ministra vnitra Géralda Darmanina o tom informovala agentura AFP.

Darmanin v sobotu večer uvedl, že v Marseille a Lyonu, kde byly nepokoje v noci na sobotu nejintenzivnější, budou pořádkové síly „výrazně posíleny“.