V Polsku našli trosky zřejmě ruské rakety. Ministr obrany viní armádu, že ho o incidentu neinformovala

Na severozápadě Polska byly v dubnu objeveny trosky zřejmě ruské střely, uvedla tento týden tamní média. Nález vzbudil pochybnosti o postupu při pátrání po raketě. Ministr obrany Mariusz Blaszczak oznámil, že armáda loni v prosinci dostala od Ukrajinců upozornění, že se k Polsku blíží letící objekt a že možná jde o raketu, ale jeho ani další klíčové činitele odpovědné za bezpečnost země o tom šéf armádního velitelství pro operace neinformoval. Prezident Andrzej Duda prohlásil, že incident nepředstavuje vážnou hrozbu pro bezpečnost Polska. Opozice ostře kritizuje ministra obrany a požaduje jeho trestní stíhání.

Polská média uvedla, že trosky letecké střely nalezené v lese u města Bydhošť (Bydgoszcz) na severozápadě Polska jsou pozůstatkem ruské řízené střely Ch-55, kterou polská armáda nemá ve výzbroji. Střely Ch-55, vypouštěné z bombardérů, používá Rusko k útokům na ukrajinská města a další cíle. Podle portálu onet.pl Blaszczak nepopřel, že šlo o střelu Ch-55. Bydhošť je vzdálena stovky kilometrů od hranic Ukrajiny, která se brání ruské invazi.

Rozhlasová stanice RMF FM bez uvedení zdroje informovala, že polské bezpečnostní složky zaregistrovaly, že do polského vzdušného prostoru pronikl z Běloruska jistý objekt, který se jim ale ztratil.

Ministr: Bezpečnostní složky při pátrání chybovaly

Blaszczak ve čtvrtek řekl, že vyšetřování, které nařídil po nálezu objektu, ukázalo, že polské bezpečnostní složky v prosinci při pátrání po něm chybovaly. Hledali ho jen policisté, vojáci se do pátrání nezapojili. Vrtulník se ho účastnil jediný den a hledání 19. prosince skončilo.

Prosincové pátrání po objektu bylo neúspěšné nejspíše i kvůli husté vánici. Polská armáda nicméně podle rozhlasové stanice neinformovala prokuraturu, což působí podle RMF FM dojmem, že buď incident podcenila, anebo jej chtěla zatajit. Vyšetřování se tak rozběhlo až po nálezu trosek na konci dubna. O posledním dubnovém víkendu objekt v lese ve vsi Zamość, asi patnáct kilometrů od Bydhoště, našla žena, která se tam projížděla na koni.

Podle předpisů přitom po objektu měla pátrat armáda. Blaszczak řekl, že informace o výsledcích kontroly předá premiérovi Mateuszovi Morawieckému a prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Nevyloučil, že věc bude mít personální nebo disciplinární následky.

V čele velitelství pro operace stojí od roku 2018 generál Tomasz Piotrowski, který je přímo podřízený náčelníkovi generálního štábu. V prohlášení, které se přímo nevztahovalo k Blaszczakovým výrokům, Piotrowski vyzval Poláky, aby zůstali jednotní tváří v tvář hrozbě ze strany Ruska. „Apeluji na rozum a vážení emocí, abychom nekrmili ambiciózního a agresivního nepřítele, abychom se nenechali rozdělovat do skupin, aby nikdy více nenastaly situace, které nepříteli pomohou a nám ublíží,“ uvedl podle webu Dziennik. 

Blaszczak ujistil, že když se polská armáda dozvěděla o možné raketě, pracovala ve stavu zvýšené pohotovosti a do vzduchu vzlétla polská i americká vojenská letadla.

Opozice chce stíhat ministra obrany

Prezident Andrzej Duda prohlásil, že incident podle jeho názoru nepředstavoval vážné ohrožení. „Mnoho nasvědčuje tomu, že by skutečně mohlo jít o pád rakety. Nedošlo k žádnému výbuchu, ve skutečnosti to nepředstavovalo žádnou vážnou hrozbu pro bezpečnost Polska a to je pro mě jako prezidenta nejdůležitější,“ řekl polskému rozhlasu. 

Opozice nicméně kritizuje ministra obrany. Občanská koalice (KO), hlavní opoziční uskupení, v pátek uvedla, že Blaszczak by měl kvůli incidentu s raketou čelit trestnímu stíhání za zanedbání povinnosti. „Podáme státnímu zastupitelství oznámení o možném trestném činu, kterého se ministr Blaszczak dopustil v souvislosti s neplněním svých povinností,“ prohlásil podle agentury Reuters Cezary Tomczyk z opoziční centristické strany Občanská platforma. 

Nález v lese nedaleko Bydhoště vyvolal velkou pozornost zřejmě i proto, že na východě země loni v listopadu nedopatřením dopadla podle všeho raketa ukrajinské protiletecké obrany. Dva Poláci tehdy přišli o život. Národní bezpečnost je v Polsku klíčovou otázkou před podzimními parlamentními volbami.