Ukrajinská vláda se zaměřila na muže prchající ze země. Využívají i oficiální humanitární systém

Události: Muži utíkají z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ukrajinská vláda od začátku invaze uzavřela hranici pro muže ve věku od 18 do 60 let, na které se vztahuje mobilizační povinnost. Výjimka platí třeba pro pečující o děti nebo invalidní osoby. Po zákazu na Ukrajině vzrostly pokusy o nelegální migraci, muži zkoušejí hranici překročit v přestrojení za ženy, jiní se snaží přeplavat řeku. Někteří využívají i mezer v legálních systémech výjezdů.

Na hraničním přechodu Malé Berezné z Ukrajiny na Slovensko od začátku invaze zadrželi 971 Ukrajinců. A stále častěji se muži z Ukrajiny snaží překonat zelenou hranici na vlastní pěst.

Jedním z nich je třeba Serhij, který doma nemohl sehnat práci.

„Jsou dvě možnosti – můžete jít přes hory nebo přeplavat řeku. Tehdy byly deště, hodně srážek, takže se zvedala hladina, a proto jsme si vybrali cestu přes kopce. Přechod trval čtyři hodiny,“ popisuje svou zkušenost nelegální migrant. 

I to má ale svá rizika. Někteří muži umrzli v lese nebo se utopili. Za služby převaděčů se platí vysoké sumy. „Běžně služby převaděčů přes hranici stojí od dvou do čtyř, pěti, šesti tisíc dolarů pro jednu osobu,“ říká pohraničnice Olena.

Obchod s propustkami

Od loňského března na Ukrajině funguje takzvaný systém Šljach pro převoz humanitární pomoci. S propustkami za hranici se obchoduje na černém trhu.

„Vyrobili mi takové dokumenty, aby z formálního hlediska nebyly falešné. Samozřejmě si můžete nechat připravit padělané papíry, kdy vám je prostě namalují nebo vaše údaje nějaký hacker vloží do systému. To jsem ale nechtěl. Zvolil jsem si jistotu. Jenže byla dražší,“ popisuje Anatolij, který zemi přes Šljach opustil. Zaplatil za to v přepočtu asi 185 tisíc korun.

Za první rok fungování se do vlasti nevrátilo bezmála 19 tisíc mužů evidovaných v systému Šljach. Exodu se snaží zamezit pohraničníci, kteří důkladně kontrolují všechny doklady a vyptávají se na detaily.

„Chceme vidět doklady, které potvrzují cíl cesty. Tedy buď potvrzení od oblastní vojenské správy, nebo konkrétní vojenské části, kde je uvedeno, kam osoba jede, co převáží,“ vysvětlila pohraničnice Olena.

Někteří ukrajinští poslanci žádají vydání těchto mužů zpátky na Ukrajinu ještě v době války. Ministerstvo vnitra zvažuje zákon, který by útěk před mobilizací legálně trestal.