Soul odškodní občany nuceně nasazené za japonské okupace, peníze vyplatí korejská nadace

Jižní Korea odškodní občany, kteří museli vykonávat nucené práce za japonské okupace v letech 1910 až 1945. Oznámil to jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin, podle něhož bude odškodné placeno korejskou veřejnou nadací, a tedy nikoliv japonskými firmami, které k tomu v minulosti odsoudil korejský nejvyšší soud. Krok Soulu přivítaly Tokio i Washington, řada lidí, kteří se stali obětí nucených prací, a jejich podporovatelé naopak plán odsoudili. Hlavní jihokorejská opoziční strana vládu obvinila, že se Japonsku vzdala.

Japonsko bylo během druhé světové války součástí osy Berlín–Řím–Tokio a na okupovaných územích spáchalo řadu zločinů. Na nucené práce v Japonsku byly podle médií nasazeny statisíce Jihokorejců včetně sexuálních otrokyň, které byly nuceny sloužit v nevěstincích pro japonské vojáky.

Jihokorejský nejvyšší soud v roce 2018 nařídil japonským firmám Mitsubishi Heavy Industries a Nippon Steel & Sumitomo Metal odškodnit za nucené práce skupinu Jihokorejců, která na ně podala žalobu. Firmy ale vyplatit peníze odmítly a kauza prudce zhoršila vzájemné vztahy Soulu s Tokiem, které má podle historiků dodnes velké problémy postavit se čelem k této součásti svých dějin.

Plán kritizují aktivisté i opozice

Nyní oznámený způsob odškodnění počítá s tím, že veřejné nadaci přispějí soukromé jihokorejské firmy. Podle aktivistů za práva nuceně nasazených je ale toto rozhodnutí „ponižující“ a představuje „úplné vítězství Japonska“, které by tak nic neplatilo. S kritikou vystoupila i opoziční Demokratická strana, podle níž je vládní plán známkou poddajnosti Soulu.

Proti plánu protestovalo před ministerstvem zahraničí v Soulu několik desítek lidí, uvedla agentura AP.  Nuceně nasazení a jejich podporovatelé podle ní žádají přímé kompenzace od japonských firem a omluvu od japonské vlády.

Jihokorejský ministr zahraničí Čin však vyjádřil přesvědčení, že Tokio nebude japonským firmám bránit v dobrovolných příspěvcích nadaci, což japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši posléze potvrdil. Vyjádřil také přesvědčení, že korejský plán pomůže obnovit „zdravé vztahy“ s Japonskem.

„Historické“ prohlášení Soulu uvítal i Washington, který je blízkým spojencem obou zemí. Americký prezident Joe Biden uvedl, že plán Soulu otvírá novou kapitolu ve spolupráci a partnerství Jižní Koreje a Japonska, které patří k nejbližším spojencům USA. Biden se těší na rozšíření třístranných vztahů.

Mnoho Jihokorejců, kteří vykonávali nucené práce pro Japonsko, je již po smrti a řadě přeživších je přes devadesát let. Z patnácti lidí, kteří v roce 2018 podali žalobu na japonské firmy, žijí již jen tři.

Tokio tvrdí, že právo na kompenzace zrušila dohoda

Japonsko tvrdí, že veškerá práva na kompenzace byla zrušena dohodou o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi z roku 1965. Na základě této dohody dostala Jižní Korea od Japonska mimo jiné hospodářskou pomoc ve výši tři sta milionů dolarů a dalších pět set milionů dolarů ve formě půjček.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí v lednu navrhlo, aby na výplatu odškodného pro oběti nucených prací přispěly nadaci firmy, které z jihokorejsko-japonské dohody z roku 1965 profitovaly.

Spory týkající se nucených prací už léta kalí vztahy obou asijských zemí, krok Soulu by je podle agentury Reuters mohl zlepšit. Podle šéfa jihokorejské diplomacie Čina jsou vzhledem k vážné mezinárodní situaci vztahy obou asijských států klíčové. „Zhoršené jihokorejsko-japonské vztahy by neměly být nadále zanedbávány. Je třeba ukončit tento začarovaný kruh.“

Agentura Reuters s odvoláním na jednoho z japonských činitelů uvedla, že hlavním důvodem, proč je z pohledu Tokia nutné zlepšit vzájemné vztahy, je nebezpečí, které představuje Severní Korea.