TÉMA

Nucené práce

Video ukazuje, jak Severní Korea trestá studenty. Za šíření „prohnilé kultury“ dostali roky nucených prací

Jihokorejští aktivisté zveřejnili video, na kterém severokorejské úřady odsuzují dva šestnáctileté studenty k dvanácti letům nucených prací. Provinili se tím, že se dívali na filmy vyrobené v sousední demokratické zemi. To je v totalitní KLDR zakázáno, stejně jako veškerá produkce jihokorejského zábavního průmyslu. Jde o případ z roku 2022, jeden z jihokorejských think-tanků se k záběrům dostal teď a předal je britské BBC. Pravost záběrů nelze nezávisle ověřit.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 22:11|

Soul odškodní občany nuceně nasazené za japonské okupace, peníze vyplatí korejská nadace

Jižní Korea odškodní občany, kteří museli vykonávat nucené práce za japonské okupace v letech 1910 až 1945. Oznámil to jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin, podle něhož bude odškodné placeno korejskou veřejnou nadací, a tedy nikoliv japonskými firmami, které k tomu v minulosti odsoudil korejský nejvyšší soud. Krok Soulu přivítaly Tokio i Washington, řada lidí, kteří se stali obětí nucených prací, a jejich podporovatelé naopak plán odsoudili. Hlavní jihokorejská opoziční strana vládu obvinila, že se Japonsku vzdala.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 12:48|

V čínském Sin-ťiangu po tragickém požáru propukly protesty proti lockdownu

V západočínské provincii Sin-ťiang vypukly kvůli přísné protipandemické politice čínské vlády silné protesty. Nepokoje v metropoli Urumči, které jsou tam jinak spíše vzácné, vyvolal požár výškové budovy, při němž v noci na čtvrtek zahynulo nejméně deset lidí.
26. 11. 2022|

Já jsem snad měla křídla, jak rychle jsem utíkala. Vzpomíná na válečné bombardování Ludmila Procházková

V roce 1944 byl na nucené práce v Německu vyčleněn celý čtyřiadvacátý ročník mladých lidí. Mezi nimi i Ludmila Procházková (rozená Heimlichová). Z celkového počtu asi sedmi set tisíc nuceně nasazených jich přes pět tisíc zemřelo, většinou při spojeneckých náletech. Ludmila nálety přežila, dodnes má ale osmadevadesátiletá žena slzy v očích, když vzpomíná na to, jak se před bombami schovávali.
24. 5. 2022|

Prosakují další důkazy o perzekuci Ujgurů. Čínské úřady je údajně nutí k práci na bavlníkových plantážích

Objevují se nové důkazy o masivním potlačování lidských práv Ujgurů v Číně. Ze zprávy nevládní organizace Centrum pro globální politiku vyplývá, že úřady nutí víc než půl milionu příslušníků menšin k práci na bavlníkových plantážích v Sin-ťiangu. Z této oblasti pochází pětina světové produkce bavlny. Peking takové zneužívání popírá.
20. 12. 2020|

Z táborů rovnou do továren. Čína nutí Ujgury pracovat pro světové značky, uvádí studie

Čína hromadně přesouvala Ujgury do továren, jež dodávají výrobky světovým značkám. Vyplývá to ze studie Australského institutu pro strategickou politiku. Podle BBC jde o další krok ve snahách Číny o převýchovu příslušníků muslimské menšiny. Organizace označila 27 továren v devíti provinciích, do kterých bylo vysláno 80 tisíc Ujgurů z provincie Sin-ťiang. Někteří do továren putovali přímo z detenčních táborů. Peking to popírá.
4. 3. 2020|