Prosakují další důkazy o perzekuci Ujgurů. Čínské úřady je údajně nutí k práci na bavlníkových plantážích

Události: Perzekuce Ujgurů v Číně (zdroj: ČT)

Objevují se nové důkazy o masivním potlačování lidských práv Ujgurů v Číně. Ze zprávy nevládní organizace Centrum pro globální politiku vyplývá, že úřady nutí víc než půl milionu příslušníků menšin k práci na bavlníkových plantážích v Sin-ťiangu. Z této oblasti pochází pětina světové produkce bavlny. Peking takové zneužívání popírá.

Pravidelně přijížděli sbírat bavlnu do Sin-ťiangu sezonní dělníci z jiných částí Číny. Jenže v posledních letech zájem opadal. Aby úřady chybějící pracovní sílu nahradily, neváhaly podle nově uniklých dokumentů nuceně nasadit menšinové Ujgury.

„Máme důkazy o masivním, státem podporovaném pracovním programu, který zahrnuje víc než půl milionu příslušníků etnických menšin,“ tvrdí zástupce washingtonské Pamětní nadace obětí komunismu Adrian Zenz.

„Studie jasně prokázaly, že Ujguři zadržení v těchto táborech nuceně pracují v továrnách, které jsou součástí světového módního průmyslu,“ dodává David O’Brien z Rúrské univerzity v Bochumi.

Nezávislé instituty už dřív poukázaly na to, že na dva miliony příslušníků muslimské komunity prošly takzvanými výchovnými tábory. Počet takových internačních zařízení v provincii Sin-ťiang podle satelitních snímků roste. Součástí velkých komplexů jsou i továrny.

Čína nařčení vyvrací

Čínská komunistická vláda opakovaně tvrdí, že k žádnému porušování lidských práv nedochází. Masové přesuny obyvatel mají podle Pekingu pouze snížit chudobu a vykořenit extremismus. „Pracovníci ze všech etnických menšin v provincii Sin-ťiang si zaměstnání vybírají podle své vůle,“ vyjádřilo se čínské ministerstvo zahraničí.

Spojené státy přesto už v září uvalily na Čínu sankce a omezily dovoz bavlny. Někteří vlivní britští politici teď vyzývají firmy, aby surovinu pro oblečení z provincie Sin-ťiang neodebíraly. 

Ujguři v exilu se svých práv snažili domoct i u soudu. Mezinárodní trestní tribunál ale v pondělí rozhodl, že se obviněním Číny ze zločinů proti lidskosti nemůže zabývat kvůli tomu, že případ nespadá pod jeho jurisdikci.

  • Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang zaujímá zhruba šestinu rozlohy Číny, je její největší provincií, byť řídce osídlenou. Místní Ujgurové tvoří 45 procent z téměř 22 milionů obyvatel. Tato menšina, která je jazykově a etnicky spřízněná s Turky, si dlouhodobě stěžuje na útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Sin-ťiangu.
  • Při nepokojích v oblasti, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán, dříve zemřely stovky lidí. Pro centrální čínskou vládu je oblast Sin-ťiang důležitá vzhledem k tomu, že je bohatá na přírodní zdroje a leží strategicky na hranicích s Indií, Pákistánem, Afghánistánem, Ruskem a dalšími středoasijskými státy.