Šojgu nařídil v Chersonské oblasti stažení Rusů za Dněpr. Kyjev nevěří, že okupanti odejdou bez boje

Události: Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil stažení vojáků za Dněpr (zdroj: ČT24)

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru, uvedl podle agentury TASS jeho resort. Na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze dobýt. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ale upozornil, že dělat z prohlášení závěry ohledně stažení Rusů z Chersonu by bylo ukvapené. Kyjev podle něj nevidí žádné známky toho, že by se Rusové chystali opustit Cherson bez boje. Ve městě podle něj zůstává významná část ruských sil, a do regionu se dokonce přesouvají další ruští vojáci.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (listopad 2022)

  • 23:46

    On-line přenos pro dnešek končí. Pokračovat bude ve čtvrtek 1. prosince. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:25

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho největší obavou není, že ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně, a že by to nemělo být obavou Západu. "Nemyslím si, že použije jaderné zbraně," uvedl s tím, že Putin závisí na ruském lidu a chce zůstat naživu. "To je můj názor," dodal. Západní demokracie by se podle ukrajinského prezidenta měly spíše obávat Putinových expanzivních vojenských ambicí. Pokud se Rusku podaří dobýt části Ukrajiny, sousední demokracie by podle Zelenského mohly být další na řadě.

  • 22:27

    Na znamení solidarity s napadenou Ukrajinou přijel do Kyjeva arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Nejvýše postavený duchovní anglikánské církve má v ukrajinské metropoli strávit tři dny. "Lidé na Ukrajině prokazují tváří v tvář nezákonné, nespravedlivé a brutální ruské invazi mimořádnou odvahu," řekl arcibiskup po svém příjezdu do ukrajinského hlavního města.

„Zahajte stahování vojsk a přijměte veškerá opatření k zajištění bezpečné přepravy vojáků, zbraní i techniky za řeku Dněpr,“ nařídil Šojgu veliteli ruských invazních sil na Ukrajině Sergeji Surovikinovi. Velitel mu odvětil, že ruská vojska zaujmou obrané pozice na levém břehu řeky. Manévr se podle něj uskuteční „v nejbližší době“.

Podle agentury Reuters v televizním komentáři Surovikin uvedl, že již není možné udržet město Cherson zásobované. 

„Budeme šetřit životy našich vojáků a bojeschopnost našich jednotek. Držet je na pravém (západním) břehu je zbytečné. Některé z nich lze použít na jiných frontách,“ řekl Surovikin.

Kyjev na zprávy o Šojguově rozkazu zareagoval skepticky. „Dokud nad Chersonem nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl o ruském ústupu mluvit,“ řekl představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak. „Ukrajina nepřikládá ruským prohlášením význam. Je třeba odlišovat vyjádření od činů,“ dodal. Na Twitteru napsal, že ukrajinské síly dál pokračují v osvobozování území a vycházejí přitom z informací rozvědek, a nikoli z výroků v médiích.

Ohledně stahování Rusů z Chersonu vyjádřil pochyby také šéf správy sousední Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. „Když Rusové něco říkají, tak to znamená, že udělají opak,“ napsal na sociální síti Telegram.

Přesun ruské armády z pravého břehu Dněpru na levý v Chersonské oblasti trvá již několik týdnů. Ruská okupační správa kromě toho od října organizuje evakuaci civilistů v regionu, Kyjev to označil za deportace.

Může to být past, obává se Kyjev

Už minulý týden zástupce ruských okupačních úřadů v regionu Kirill Stremousov uvedl, že ruská vojska se patrně budou stahovat ze západního břehu Dněpru, ukrajinští představitelé ale varovali, že tvrzení Rusů o stahování může být součástí jejich taktiky a může se jednat o past. Stremousov ve středu podle ruské správy zahynul při dopravní nehodě.

Že může jít o past, nevylučuje ani generálporučík ve výslužbě Pavel Macko, upozornil ale, že činnost Rusů nasvědčuje, že se skutečně chystají stáhnout. „Vše nasvědčuje tomu, že se ruské síly skutečně stahují, protože za sebou ničí ústupové cesty, aby zpomalily ukrajinská vojska. Zničily minimálně čtyři mosty,“ řekl ve vysílání ČT24 Macko. 

Studio ČT24: Generálporučík ve výslužbě Pavel Macko komentuje oznámení o stažení Rusů z pravého břehu Dněpru (zdroj: ČT24)

„Ukrajinci dlouhodobě systematicky ničili ruské pozice, aby si připravili půdu, a vyčerpávali ruské síly. Pokud se Rusové stáhnou na levou stranu Dněpru, mohou zaujmout výhodnější pozice,“ upřesnil Macko. 

„Nedá se na sto procent vyloučit nějaký úskok ze strany Rusů, ale z dlouhodobého hlediska to nemá smysl, protože by jen prodloužili boj o Cherson, který nejsou schopni dlouhodobě udržet,“ dodal.  

Další vývoj odhadl ve vysílání ČT reportér Andreas Papadopulos: „Dá se předpokládat, že přes řeku se povedou těžké a dlouhé dělostřelecké výměny, naznačují to také slova ruské generality těsně po oznámení stažení z pravé části okupované oblasti Chersonu, že levobřežní obrannou linii, kterou Rusové vystavěli v minulých týdnech, udrží s menším počtem vojáků, než bylo potřeba k udržení linie po celé délce na pravém břehu.“

Dodal, že se dá očekávat, že část elitních ruských sil, které dosud operovaly na pravobřežní části Chersonské oblasti, se přemístí na východ, zejména k městu Bachmut, kde ruské síly denně útočí. 

„Není to žádný strategický zlom ve válce,“ komentoval oznámení o stažení Rusů v pořadu Horizont ČT24 brigádní generál v záloze František Mičánek. „Pokud Rusové ustoupí a Ukrajinci se dostanou až na pravý břeh Dněpru, bude to jedno z taktických vítězství. Ale to, co ukrajinskou armádu čeká do budoucna, bude daleko náročnější, protože aby osvobodila zbytek Ukrajiny, to znamená jak Chersonskou, tak i Záporožskou oblast a případně i obě separatistické republiky a následně i Krym, to je ještě hodně práce,“ dodal generál.

Stažení vojsk z Chersonské oblasti za Dněpr podle něj nebude probíhat tak chaoticky, jako probíhal ústup Rusů v Charkovské oblasti. „Budeme sledovat postupný ústup a stahování jednotlivých linií. Přepravit je přes řeku ale nebude úplně jednoduché,“ myslí si Mičánek.

Ruští vojáci zničili na pravém břehu Dněpru několik mostů, aby zpomalili postup ukrajinských sil, uvedl ve středu poradce šéfa ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň.

Ruská média ve středu informovala o prudkých bojích u Snihurivky, která je významným opevněným bodem bránícím ukrajinskému postupu na Cherson. Protiofenzivu ve snaze vytlačit Rusy z pravého břehu Dněpru a osvobodit samotný Cherson ukrajinská armáda vede od srpna.

Ruští váleční blogeři rozhodnutí podle Reuters označili za hořkou ránu a černou stránku v dějinách ruské armády.