Rusové informují o úmrtí jednoho ze svých nejznámějších kolaborantů na Ukrajině

Zástupce šéfa ruské okupační správy v ukrajinské Chersonské oblasti Kirill Stremousov ve středu zahynul při dopravní nehodě, informoval gubernátor Vladimir Saldo. Smrt jedné z nejvýraznějších postav Moskvou dosazené správy v okupované části Ukrajiny přichází v době množících se zpráv o ruském ústupu z Chersonské oblasti.

„Dnes zemřel Kirill Stremousov. Zemřel v Chersonské oblasti při jízdě autem, které mělo nehodu,“ uvedl na síti Telegram Ruskem dosazený gubernátor oblasti Saldo. Bližší informace k okolnostem nehody nesdělil. Stremousovo úmrtí již dříve potvrdil také krymský gubernátor Sergej Aksjonov a šéf Sevastopolu Michail Razvozžajev.

Oblastní ministr zdravotnictví Vadim Ilmijev podle agentury Interfax novinářům sdělil, že nehoda se odehrála na silnici mezi Chersonem a městem Armjansk, která vede na Ruskem anektovaný ukrajinský poloostrov Krym. Jiné zdroje hovoří o nehodě u Heničesku, který se nachází rovněž poblíž Krymu.

Držitel ruského pasu Stremousov byl jednou z nejvýraznějších veřejných tváří ruské okupace Ukrajiny. Na sociálních sítích zveřejňoval mnohdy agresivní prohlášení, z nichž poslední se objevilo ve středu ráno. V souvislosti s prudkými boji mezi ukrajinskou a ruskou armádou u města Snihurivka v něm napsal, že situace je „v této fázi plně pod kontrolou“.

Vyzýval k evakuaci

Na sociálních sítích pravidelně zveřejňoval také videa o situaci na frontě, mimo jiné i v rychle jedoucích vozidlech, připomněla agentura Reuters. Vzhledem k sílící ukrajinské protiofenzivě v poslední době také vyzýval civilisty k evakuaci ze západního břehu Dněpru.

Pozornost vzbudilo i jeho vystoupení zveřejněné na Twitteru, ve kterém přednáší báseň o evropských městech, včetně Prahy, Varšavy či Budapešti a dalších, která mají patřit Rusku. Báseň vznikla už v roce 1967 jako parodie na ruskou rozpínavost a napsal ji ukrajinský básník Boris Chersonskij. 

V minulosti připravoval v Chersonu referendum o připojení k Ruské federaci. „Připravujeme se na referendum a uskutečníme ho. Jakkoli zvláštně to zní, tak Chersonská oblast se rozhodne připojit k Rusku a stane se jeho plnohodnotným subjektem,“ sdělil tehdy Stremousov.

Na základě těchto pseudoreferend, která Kyjev i Západ označily za neplatné, anektovalo Rusko na konci září Chersonskou oblast se třemi dalšími ukrajinskými regiony. Nejnovější nepotvrzené informace na sociálních sítích hovoří o ruském ústupu z některých dlouho držených pozic na pravém břehu řeky. 

Od začátku ruské invaze letos v únoru se v okupovaných oblastech Ukrajiny odehrála řada atentátů na Ruskem jmenované činitele. Ruské úřady je připisují ukrajinským odbojářům.