Ruští okupanti v Chersonské oblasti tvrdí, že se chystají stáhnout z pravého břehu Dněpru

Ruská vojska se patrně budou stahovat ze západního břehu Dněpru v Chersonské oblasti, tvrdí podle ruských médií zástupce okupačních úřadů v regionu Kirill Stremousov. Na západním břehu Dněpru přitom leží také samotné středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se podařilo Moskvě od začátku invaze na Ukrajinu obsadit. Ukrajina varuje, že se okupanti mohou snažit vytvořit zdání ústupu.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (listopad 2022)
23:46

On-line přenos pro dnešek končí. Pokračovat bude ve čtvrtek 1. prosince. Děkujeme za pozornost. 

23:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho největší obavou není, že ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně, a že by to nemělo být obavou Západu. "Nemyslím si, že použije jaderné zbraně," uvedl s tím, že Putin závisí na ruském lidu a chce zůstat naživu. "To je můj názor," dodal. Západní demokracie by se podle ukrajinského prezidenta měly spíše obávat Putinových expanzivních vojenských ambicí. Pokud se Rusku podaří dobýt části Ukrajiny, sousední demokracie by podle Zelenského mohly být další na řadě.

22:27

Na znamení solidarity s napadenou Ukrajinou přijel do Kyjeva arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Nejvýše postavený duchovní anglikánské církve má v ukrajinské metropoli strávit tři dny. "Lidé na Ukrajině prokazují tváří v tvář nezákonné, nespravedlivé a brutální ruské invazi mimořádnou odvahu," řekl arcibiskup po svém příjezdu do ukrajinského hlavního města.

„Naše jednotky, naše vojska se pravděpodobně budou přesouvat na levobřežní část Chersonské oblasti. Lidé, kteří ještě nestihli odjet z Chersonu, tak musejí učinit co nejdříve,“ řekl podle Kommersantu Stremousov ve vysílání ruského propagandistického pořadu Solovjov Live.

Rusko okupuje část Chersonské oblasti včetně její metropole, což je jediná oblast na pravém břehu Dněpru, kterou má pod kontrolou. Z radnice okupovaného Chersonu ale zmizela ruská vlajka, která tam vlála od příchodu okupantů na jaře, upozornil server Ukrajinska pravda.

Mluvčí ukrajinské armády Natalija Humeňuková nicméně varovala, že zprávy o odstranění vlajky mohou být pouze součástí ruské taktiky. „Neměli bychom se předčasně radovat,“ citovala ji stanice Svobodná Evropa. Humeňuková prohlásila, že podobnými kroky se Rusové mohou pokoušet vytvořit zdání, že některé obce opustili.

Ukrajina vede protiofenzivu, okupanti přesouvají obyvatele

Ukrajinci vedou v regionu už od konce léta protiofenzivu a ruské úřady nařídily obyvatelům některých oblastí podél obou břehů Dněpru v okolí Chersonu, aby opustili domovy. Moskva tvrdí, že jde o evakuaci, Kyjev to označuje za deportace.

Okupační správa uvádí, že ze západního břehu Dněpru na východní přepravila v uplynulých týdnech už desítky tisíc lidí. Tento týden pak začala nutit civilisty k odchodu z domovů také v městech a obcích ležících na asi patnáct kilometrů dlouhém pásu podél východního břehu řeky s tím, že ukrajinské síly se připravují k útoku na přehradu Kachovské vodní elektrárny.

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) dříve uvedli, že Rusko se podobnými výroky patrně připravuje na plánovaný ústup a ztrátu území v okupované části ukrajinské Chersonské oblasti.

Minulý měsíc označila Moskva Chersonskou oblast společně s třemi dalšími ukrajinskými územími za součást Ruska poté, co v nich narychlo zorganizovala nelegální hlasování o připojení k Ruské federaci. Svět tento pokus Moskvy o anexi dalšího ukrajinského území neuznal.