Rusové na straně Ukrajiny bojují na východní frontě. Věří, že v jejich vlasti vypukne občanská válka

Horizont ČT24: Rusové, kteří bojují za Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Na východní frontě v současné chvíli plní bojové úkoly legie nazvaná Svoboda Rusku. Po boku Ukrajinců v ní Rusové válčí proti režimu vládnoucímu jejich vlasti. Zpravodaj České televize Andreas Papadopulos a kameraman Jan Bradáč hovořili se dvěma z nich. „S Ukrajinci bojujeme bok po boku. Máme společný cíl – bojujeme se zlem,“ říká člen legie Alexej. Podporu prý mají i mezi běžnými Rusy, i když omezenou. Muži také věří, že v důsledku invaze v Rusku vypukne občanská válka.

Až do loňského roku měl sovětský památník Oblouk přátelství symbolizovat těsné vazby Ruska a Ukrajiny. Po invazi ale v tezi kremelské propagandy i ve vzájemných vztazích vznikla hluboká trhlina. Možná se už nezacelí, jak přiznávají dva Rusové, kteří bojují v řadách ukrajinské armády.

„My s chlapci, s Ukrajinci, bojujeme bok po boku. Cítím, že ke mě mají pozitivní vztah. Máme společný cíl — bojujeme se zlem,“ říká Alexej, voják legie Svoboda Rusku. Alexej před válkou pracoval na stavbě u Kyjeva, až válečné zločiny příslušníků jeho vlastního národa v Buče a Irpini ho přiměly chopit se zbraně.

Vojáka s přezdívkou Cézar k odboji dle jeho slov přiměl žalostný stav ruské společnosti, z kterého viní prezidenta Vladimira Putina. „Lidé tam žijí bez záchodů, žijí v chatách bez elektřiny i plynu. Bez plynu, který se ale vyváží za hranice,“ uvedl.

Člen legie: Pokud přežiji válku, půjdu do Ruska svrhnout režim

Jednotka má ve znaku ruskou vlajku, ale bez červené barvy, která podle kritiků Putina symbolizuje absolutní moc. Podle zpravodaje České televize na Ukrajině Andrease Papadopulose má legie vyšší stovky členů. Po začátku války se do ní přidali dobrovolníci, zajatí vojáci či militantní odpůrci Kremlu.

„Bojují tam ti, kteří měli třeba rodiny na Ukrajině… To, co provedla ruská armáda třeba v Buče nebo Irpini, masakry kolem Kyjeva je přesvědčily o tom, že by se měli přidat na tuto stranu a bojovat proti společnému nepříteli. Jsou tam také militantní členové ruské opozice, kteří došli k názoru, že režim v Rusku se demokraticky nezmění. (…) Z velké části jednotku tvoří zajatí ruští vojáci, kteří už jednou byli v ukrajinském zajetí a nakonec se po velkých prověrkách ze strany tajné služby rozhodli bojovat za Ukrajinu,“ upřesnil Papadopulos.

Horizont ČT24: Zpravodaj Papadopulos o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Legie v současné chvíli plní bojové úkoly na východní frontě. V jednotce se hovoří výhradně rusky, i když velitelé jsou Ukrajinci. Její vojáci tvrdí, že mají podporu i mezi běžnými Rusy — byť zatím velmi omezenou. Věří, že v důsledku rozpoutání konfliktu vypukne v Rusku další občanská válka. 

„Před sto lety se do občanské války zapojilo jedno procento populace. Pokud by teď povstal proti Putinovi jeden a půl milionu lidí, jeho režim by zkolaboval,“ myslí si Cézar. „Pokud přežiji válku za osvobození Ukrajiny, tak tady nezůstanu. Ozbrojený půjdu do Ruska s cílem svrhnout současný diktátorský režim,“ dodal.

Členové legie přiznávají, že pokud by se dostali v Rusku k moci, nemuseli by nutně ihned nastolit demokracii. Zcela jistě by ale usilovali o zacelení ran, které Ukrajině jejich národ způsobil.