Ruskou investigativní novinářku napadla v Čečensku skupina lidí, zřejmě plánovaně

Skupina lidí ve čtvrtek večer v čečenské metropoli Grozném na jihu Ruska napadla a zbila ruskou investigativní novinářku Jelenu Milašinovou a obhájkyni Marinu Dubovinovou. Podle všeho byl útok plánovaný.

Milašinová do Grozného přiletěla s advokátkou Dubovinovou, aby informovala o třech soudních řízeních probíhajících ve správním středisku Čečenské autonomní republiky. Ve čtvrtek pozdě večer ženy při návratu do hotelu, kde byly ubytované, napadla v chodbě skupina zhruba patnácti lidí, mužů i žen.

Útočníci na své oběti podle Milašinové očividně čekali. Novinářku bez jakéhokoli vyprovokování udeřila pěstí do obličeje jedna z mladých žen a poté se na dvojici vrhli ostatní.

Popis události na facebookovém profilu Jeleny Milašinové
Zdroj: ČT24/Facebook

Milašinová opakovaně kritizuje čečenského vůdce

Milašinová, které se v minulosti už dostalo řady výhrůžek od čečenských úřadů, v roce 2017 psala o zřejmém rozsáhlém zatýkání a týrání homosexuálů v Čečensku. Obhájci lidských práv přitom obviňují čečenského vůdce Ramzana Kadyrova ze zneužívání moci a šíření strachu, což Kadyrov popírá.

Stoupenci Kadyrova oslavují, protože podle nich v Čečensku zavedl relativní klid a stabilitu po letech povstaleckého násilí. To oblast sužovalo po dvou válkách s ruskými ozbrojenými silami, jež následovaly po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

O Čečensku psala před Milašinovou pro list Novaja gazeta investigativní novinářka Anna Politkovská. V roce 2006 byla zavražděna při návratu do svého bytu v Moskvě.