Rusko se chystá na oslavy Dne vítězství. Někde je zrušili, v Moskvě budou přísná opatření

Události: Ruské přípravy na Den vítězství (zdroj: ČT24)

V šesti ruských regionech na jihozápadě Ruska a na okupovaném Krymu nebudou letos 9. května tradiční vojenské přehlídky k oslavám konce Velké vlastenecké války, jak Rusové nazývají část druhé světové války v letech 1941–1945 po konci sovětsko-nacistického spojenectví. Místní úřady to zdůvodnily možnými útoky ze strany Ukrajiny. V Moskvě přehlídka bude, ale za přísných bezpečnostních opatření – včetně zákazu přeletu dronů nad ruskou metropolí.

Během nácviku vojenské přehlídky na Tverské ulici nedaleko Rudého náměstí policie skoro úplně uzavřela širší okolí Kremlu v centru ruské metropole. Druhé vojenské přehlídky v době ukrajinského konfliktu se má v Moskvě účastnit deset tisíc vojáků a 125 kusů vojenské techniky.

Podle neoficiálních informací se ruské bezpečnostní složky bojí během oslav Dne vítězství možného teroristického útoku. „Sledujeme zprávy a další věci, zastrašuje nás to. Samozřejmě budu sedět doma a vůbec nebudu vycházet,“ říká obyvatelka Moskvy Natalija.

Podle úřadu ruského prezidenta sestřelila protivzdušná obrana tuto středu přímo nad Kremlem dva útočné drony. Hlavním cílem měl být podle Moskvy přímo Vladimir Putin. Rusko z akce viní Spojené státy a Ukrajinu. Oba státy nařčení odmítají.

Ruší se vzpomínkový průvod

Kromě výrazně zvýšených bezpečnostních opatření bude v úterý patrný ještě jeden velký rozdíl. Oslavy Dne vítězství letos proběhnou bez tradičního průvodu Nesmrtelného pluku. V něm lidé nosívali fotografie svých předků, kteří bojovali ve druhé světové válce. Loni šel v čele zástupu prezident Putin s fotografií svého otce.

„Kdyby průvod Nesmrtelného pluku nebyl zrušený, lidé by téměř jistě mohli přijít s portréty těch, kteří nedávno zemřeli na Ukrajině. Historie zná případy, kdy se pak loajální akce změnily v protesty,“ myslí si ruský exilový novinář Dmitrij Kolezev.