Ve středu Kyjev, ve čtvrtek Washington. Moskva mění teorie o údajném dronovém útoku na Kreml

Za středečním dronovým útokem na Kreml stojí Washington, prohlásil ve čtvrtek tamní mluvčí Dmitrij Peskov. Přitom podle středečního vyjádření ruské propagandy stál za údajným úderem Kyjev. Ten to oficiálně opakovaně popřel. Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) tvrdí, že útok zinscenoval přímo ruský režim. Objevují se také teorie o možném zapojení ruských partyzánů.

Kreml v oficiálním středečním prohlášení uvedl, že cílem útoku dronu na sídlo ruského vládce Vladimira Putina byla přímá snaha ho zabít. Podle tamní prezidentské kanceláře byl útok zmařen a údajné bezpilotní letouny zneškodněny. Úřad doplnil, že útok považuje za terorismus. „Rusko si vyhrazuje právo přijmout odvetná opatření, kdy a kde to uzná za vhodné,“ doplnila Putinova administrativa.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov však ve čtvrtek označil za viníka dronového útoku Spojené státy, informovala ruská zpravodajská agentura TASS. Washington prý podle Peskova podsouvá Kyjevu, na jaké cíle má útočit. „Rozhodnutí o takových krocích, takovýchto teroristických útocích, se nedělají v Kyjevě, ale přímo ve Washingtonu. A Kyjev už jen plní to, co mu přikážou,“ citovala Peskova agentura.

Ruský exprezident vyzývá k likvidaci Zelenského

Šéf Kremlu Putin se v době útoku ve svém sídle podle svého mluvčího nezdržoval, údajně pracoval ve své rezidenci v Novo-Ogarjovu poblíž Moskvy. Ruské státní zpravodajské agentury o incidentu informovaly se zhruba dvanáctihodinovým zpožděním, doplnila CNN.

Údajný útok bezpilotními letouny přišel v době, kdy se Rusko chystá na vojenskou přehlídku k příležitosti oslav Dne vítězství, který se v Rusku slaví 9. května.

„Po dnešním (středečním, pozn. red.) teroristickém útoku nezbývají jiné možnosti než fyzická likvidace Zelenského,“ prohlásil na adresu ukrajinské hlavy státu exprezident Ruské federace Dmitrij Medvěděv. „Zelenskyj není potřebný ani k podpisu listiny o bezpodmínečné kapitulaci,“ řekl.

Majitel ruské žoldnéřské skupiny Wagnerovci Jevgenij Prigožin se na dotaz ohledně incidentu odmítl vyjádřit. „Nemohu tuto věc nijak komentovat. Možná to byl blesk,“ uvedl Prigožin v příspěvku na svém oficiálním telegramovém kanálu.

Putin prohrává, útoky jsou vymyšlené, reaguje Zelenskyj

Kyjev popřel, že by se na údajném nočním útoku podílel. „Ukrajina používá všechny dostupné prostředky k osvobození vlastního území, nikoli k útokům na jiné,“ doplnil ve středu pro americkou stanici CNN mluvčí kanceláře ukrajinského prezidenta Sergej Nykyforov. „Je to trik, který se dá od našich protivníků čekat,“ dodal mluvčí.

„Neútočíme na Putina ani na Moskvu. Bojujeme na svém území, bráníme své vesnice a města. Na Putina jsme neútočili,“ komentoval ruská obvinění ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že Ukrajina nemá dostatek zbraní, aby je mohla použít kdekoli.

Podle Zelenského Rusko válku prohrálo a Putin se teď uchyluje k „vymyšleným dronovým útokům“. „V Rusku se nevyhrává. On (Putin, pozn. red.) už nemůže motivovat svou společnost a nemůže jednoduše poslat své vojáky na smrt,“ prohlásil Zelenskyj při návštěvě finských Helsinek.

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak rovněž popřel, že by se Kyjev na přípravě či realizaci útoku jakkoliv podílel. Podle něj obvinění nedává smysl. „Absolutně to neřeší žádné vojenské cíle. Umožnilo by to Rusku ospravedlnit masové útoky na ukrajinská města, civilisty a objekty infrastruktury. K čemu by nám to bylo?“ odmítl ruská nařčení.

Dodal, že tvrzení Moskvy pokládá Kyjev za pokus o odvedení pozornosti od připravované ukrajinské protiofenzivy. „Rusko se bezpochyby velmi obává, že Ukrajina zahájí protiofenzivu na frontové linii, a snaží se chopit iniciativy, odvést pozornost,“ řekl Podoljak.

Za útokem stojí ruští partyzáni, tvrdí opozičník Ponomarjov

Bývalý ruský politik Ilja Ponomarjov uvedl pro CNN, že podle jeho názoru byl útok dílem domácích partyzánů, nikoli ukrajinské armády. „Je za tím jedna z ruských partyzánských skupin. Víc říct nemohu, protože se zatím veřejně nepřihlásili k odpovědnosti,“ tvrdí Ponomarjov.

Ponomarjov žije v součanosti v exilu na Ukrajině a v Polsku, v roce 2014 byl jediným ruským zákonodárcem, který hlasoval proti anexi Krymu. Od té doby jej úřady evidují na seznamu osob podezřelých z terorismu. Partyzánské skupiny, jimž ruský opozičník přisuzuje účast na údajném dronovém útoku, jsou prý obvykle složeny z „mladých lidí, studentů nebo obyvatel velkých měst“. „Jsem si vědom partyzánské činnosti v přibližně čtyřiceti městech po celém Rusku,“ myslí si.

Uvidíme, jaká jsou fakta, zní z Washingtonu

Spojené státy naopak o viníkovi jasno nemají, dementovaly pouze obvinění z vlastního zapojení do údajného útoku. Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v reakci na slova Peskova uvedl, že tvrzení Moskvy je lživé a že USA Ukrajinu k útokům mimo její území nenabádají ani je nepodporují.

Američtí vojenští představitelé podle CNN uvedli, že incident stále vyhodnocují a nemají žádné informace o tom, kdo by za něj mohl být zodpovědný. Šéf americké diplomacie Antony Blinken sdělil, že viděl zprávy z Moskvy o údajném útoku, ale nemůže je nijak potvrdit. „Prostě to nevíme,“ komentoval Blinken ve středu na akci Washington Post Live.

„Uvidíme, jaká jsou fakta. A je opravdu těžké to komentovat nebo o tom spekulovat, aniž bychom skutečně znali fakta,“ dodal americký ministr. Vše, co podle Blinkena zazní z Kremlu, bude prý „vnímat s velmi velkou rezervou“.

Pravost údajného útoku ve středu odmítla potvrdit také mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Mluvčí zdůraznila, že od začátku války Spojené státy nepodněcovaly Ukrajinu, aby se uchylovala k útokům mimo své hranice. Zároveň zdůraznila, že Rusko „má za sebou historii“ provádění operací pod falešnou vlajkou.

Události: USA odmítly tvrzení Moskvy, že stály za údajným útokem drony na Kreml (zdroj: ČT24)

Útok naplánovalo samo Rusko, analyzuje americký institut

Takový postoj prezentuje i analýza amerického Institutu pro studium války (ISW), podle nějž stojí pravděpodobně za útokem přímo Rusko. Ukrajinská účast na akci je podle ISW velmi nepravděpodobná, jelikož by se dvěma dronům stěží podařilo proniknout moskevskou protivzdušnou obranou.

Podle analýzy ruské úřady nedávno podnikly několik kroků k tomu, aby posílily protivzdušnou obranu, včetně přímé obrany ruské metropole. „Rusko velmi pravděpodobně zinscenovalo útok ve snaze přenést válku domů pro domácí ruské publikum,“ konstatuje analýza. „Dronového útoku také využili ruští nacionalisticky orientovaní blogeři, kteří pak vyzvali k dalšímu stupňování ruské agrese, i když k tomu země v současnosti postrádá vojenské kapacity,“ stojí v analýze.

„Při představě použití sebevražedného dronu, který má dost limitující parametry z hlediska výdrže, doletu a to, že bude použit přímo v Moskvě, v Kremlu, bez jakékoli identifikace protivzdušnou obranou, to vyvolává otázku, proč obrana zareagovala na dron až těsně nad budovou,“ komentuje ruská obvinění prezident Asociace pro bezpilotní letecký průmysl Jakub Karas. Podle něj to zavání provokací.

Prezident Aliance pro bezpilotní průmysl Karas o ruských útocích dronů (zdroj: ČT24)