Ruský exprezident Medvěděv má omezený přístup na Twitter, verbálně útočil na Polsko

Twitter omezil anglicky psaný účet bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva za jeho příspěvek, v němž tvrdil, že Polsko „by nemělo existovat“. Politik by se podle svých slov bez sociální sítě obešel, protože ji využívá pouze k „prosazování našich propagandistických cílů“.

Medveděv napsal, že Polsko by nemělo existovat, „dokud tam nebude u moci někdo jiný než rusofobové“, napsal server The Moscow Times. Medvěděv dodal, že Ukrajina je „plná polských žoldáků, kteří musí být nemilosrdně zničeni“.

Tweet, který následně moderátoři sociální sítě skryli, byl reakcí na to, že polský stát zabavil školu ruského velvyslanectví ve Varšavě. Podle pravidel Twitteru nebude moci Medvěděv tweetovat, dokud urážlivý příspěvek nesmaže, ačkoli má také možnost se proti žádosti o odstranění příspěvku odvolat.

V reakci na rozhodnutí Twitteru Medvěděv napsal příspěvek na svůj ruskojazyčný účet o „degradaci Twitteru“ v ruštině, angličtině a polštině, přičemž slovy „a co ty na to, @elonmusk?“ označil majitele a generálního ředitele Twitteru Elona Muska.

Medvěděv také zdůraznil, že by se bez Twitteru obešel. „Vždyť je to jen zahraniční sociální síť, která jedná v zájmu amerického establishmentu. Zcela cynicky ji využíváme k prosazování našich propagandistických cílů,“ řekl. Politik v současnosti působí jako místopředseda ruské bezpečnostní rady a otevřeně podporuje válku na Ukrajině.

Twitter v dubnu zrušil omezení pro ruské úřady

Začátkem dubna Twitter zrušil omezení pro účty spojené s ruskými úřady, včetně účtů státní propagandy, načež se v doporučeních začala objevovat média jako Russia Today.

Twitter zůstává v Rusku zablokován na doporučení komunikačního regulátora Roskomnadzor, který zablokoval nedávné pokusy o zrušení zákazu s odůvodněním, že technologický gigant odmítl odstranit přibližně 1 300 „zakázaných materiálů“.