TÉMA

Rudé náměstí

Rusko oslavilo vítězství nad nacismem přehlídkou bez moderních tanků a letadel

Rusko si připomíná Den vítězství ve druhé světové válce. V Moskvě se konala za přísných bezpečnostních opatření tradiční vojenská přehlídka za účasti prezidenta Vladimira Putina. Ten v proslovu uvedl, že budoucnost Ruska a ruského lidu závisí na vojácích, kteří podle něj bojují za zemi na Ukrajině. Akce se neúčastní západní politici, Putina naopak přijeli podpořit lídři některých postsovětských republik.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 21:55|

Rusko se chystá na oslavy Dne vítězství. Někde je zrušili, v Moskvě budou přísná opatření

V šesti ruských regionech na jihozápadě Ruska a na okupovaném Krymu nebudou letos 9. května tradiční vojenské přehlídky k oslavám konce Velké vlastenecké války, jak Rusové nazývají část druhé světové války v letech 1941–1945 po konci sovětsko-nacistického spojenectví. Místní úřady to zdůvodnily možnými útoky ze strany Ukrajiny. V Moskvě přehlídka bude, ale za přísných bezpečnostních opatření – včetně zákazu přeletu dronů nad ruskou metropolí.
5. 5. 2023|

Zemřel Viktor Fajnberg, jeden z osmi statečných z Rudého náměstí

Ve věku 91 let zemřel sovětský disident Viktor Fajnberg. Byl jedním z „osmi statečných“, kteří v srpnu 1968 protestovali na moskevském Rudém náměstí proti invazi vojsk Varšavské smlouvy vedené SSSR do Československa. Na svém webu to napsala stanice Rádio Svoboda, která se odvolává na děti zesnulého. České ministerstvo zahraničí v reakci na zprávu o Fajnbergově úmrtí vyjádřilo „hluboký zármutek“. Jeho odkaz je i v dnešní pohnuté době stále aktuální, píše resort na Twitteru.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 20:52|

Popularita Putina po zahájení války přesáhla u Rusů osmdesát procent. Dopad sankcí může situaci změnit

Ruského prezidenta Vladimira Putina a jím rozpoutaný konflikt na Ukrajině podporuje podle dvou průzkumů více než 80 procent Rusů. Rekordní počty zjistilo nejenom státní Všeruské centrum pro výzkum veřejného mínění, potvrdilo je také nezávislé Analytické centrum Levada. Kvůli kremelské propagandě a umlčeným nezávislým médiím je tak pro většinu Rusů invaze na Ukrajinu tím, co tvrdí Kreml, tedy osvobozeneckou válkou proti nacistickému ukrajinskému režimu.
10. 4. 2022|

30 let zpět: Státní převrat v SSSR zkrachoval

Vojenský puč v Sovětském svazu, který začal 19. srpna, skončil krachem. Pučistický Státní výbor pro výjimečný stav byl rozpuštěn a internovaný prezident Michail Gorbačov se vrátil do funkce. Demonstrující Moskvané se obrátili proti komunistům. Nezdar převratu, jenž měl zajistit návrat starých sovětských pořádků, všichni vnímali jako vítězství demokratických sil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 8. 2021|

Rusko bude vždy hájit své zájmy, prohlásil Putin při vojenské přehlídce na Rudém náměstí

Ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil, že Rusko bude vždy rozhodně hájit své národní zájmy. Řekl to v projevu, jímž zahájil vojenskou přehlídku uspořádanou v centru Moskvy na Rudém náměstí u příležitosti 76. výročí vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Výročí konce druhé světové války se Rusko takto rozhodlo oslavit navzdory pandemii. Všech dvanáct tisíc aktérů přehlídky bylo podle úřadů očkováno proti covidu-19.
9. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 11:37|