Rusko používá Záporožskou jadernou elektrárnu jako základnu pro útoky, uvádí Kyjev

Události: Nová vlna ruských útoků na Ukrajině. Znovu umírali civilisté (zdroj: ČT24)

Rusko podle šéfa ukrajinské státní společnosti Enerhoatom Petro Kotina využívá Záporožskou jadernou elektrárnu jako základnu pro odpalování raket, kterými ostřeluje okolní oblasti Ukrajiny. Zasáhlo z ní například město Nikopol, kde v sobotu zemřelo několik civilistů, uvedl Kotin. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě Donbasu nařídil vojákům zesílit útoky, uvedl jeho resort.

Kotin označil situaci v největší evropské jaderné elektrárně za napjatou, je tam podle něj rozmístěných pět set ruských vojáků. Zařízení ležící na břehu řeky Dnipro na jihovýchodě Ukrajiny ruské síly ovládly na začátku invaze, stále ho ale obsluhuje ukrajinský personál.

„Okupanti tam navážejí svoji techniku, včetně raketových systémů, ze kterých ostřelovali druhou stranu řeky Dnipro a oblast Nikopolu,“ řekl Petro Kotin v pátek večer v televizním rozhovoru. Dodal, že v areálu elektrárny je ruská těžká vojenská technika a nákladní auta naložená zbraněmi a výbušninami.

Mrtví civilisté v Nikopolu a u Charkova

Útok ruských raket na Nikopol potvrdily i regionální úřady. Ve městě v Dněpropetrovské oblasti ostřelování z raketometů Grad zabilo dva lidi, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda předseda tamní oblastní správy Valentyn Rezničenko. Jedna žena skončila se středně vážnými zraněními v nemocnici. Podle agentury Unian Rusové ve městě ostřelovali infrastrukturu, přitom ale zasáhli i obytné domy.

V pátek hlásily ukrajinské úřady také útok na blíže neupřesněný průmyslový závod ve městě Dnipro. Podle ukrajinské strany si vyžádal tři lidské životy a patnáct zraněných. Ministerstvo obrany v Moskvě tvrdí, že ruské síly zničily v Dnipru továrnu, kde se vyráběly součásti pro taktické balistické rakety krátkého dosahu Točka.

V městečku Čuhujiv nedaleko Charkova ruská raketa v sobotu zasáhla dvoupodlažní obytný dům. Podle místního guvernéra Oleha Syněhubova si útok vyžádal nejméně tři oběti, další tři lidé skončili ze zraněními v nemocnici.

Terčem raketového útoku se stala i Oděsa, podle místních úřadů zasáhl civilní objekt, konkrétně skladiště. Na místě vypukl požár, který hasiči po šesti hodinách zlikvidovali. Oběti hlášeny nejsou. Ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly útočily bombardéry Tu-95.

Šojgu vyzval k zesílení útoků

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě jednotek bojujících na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky proti ukrajinské armádě, informovalo ruské ministerstvo obrany. Neupřesnilo však, kdy přesně se Šojgu na východ Ukrajiny vypravil.

Ruské jednotky v Donbasu podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války (ISW) zřejmě končí několikadenní pauzu v bojích. Za poslední den podnikly v regionu omezené a do velké míry neúspěšné pozemní útoky, které mohou naznačovat, že se pokoušejí obnovit útočné operace.

Pokud tomu tak je, Rusové útoky zřejmě v nejbližších třech dnech zesílí, píše ISW. Zároveň ale uvedl, že končící přestávka není dostatečná pro obnovu sil potřebných pro rozsáhlé útočné operace, a proto mohou Rusové před zahájením velké ofenzivy udělat opět několikadenní přestávku.