Rusko ostřelovalo Charkov, rakety za sebou zanechaly šest mrtvých

Ruské rakety zabily v noci na pátek v Charkově šest lidí a pětadvacet dalších zranily, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Předchozí zprávy uváděly pět zabitých. Ukrajinské úřady tvrdí, že Rusko útočilo na třech místech města a zasáhlo mimo jiné pětipatrový obytný dům. Úřady hlásí také ruský útok na Kyjev, kde střely zničily trafostanici. Rusko hovoří o ukrajinském útoku a zraněných v ropném závodě v Krasnodarské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Stockholmu podepsal bezpečnostní dohody se Švédskem, Norskem a Islandem.

Jedna z raket v Charkově zasáhla obytný dům a částečně ho zničila mezi třetím a pátým patrem. Budova začala hořet. Pak Rusové udeřili znovu. „Nepřítel se opět uchýlil ke dvojitému úderu, takže lékaři, záchranáři a policisté již byli na místě,“ popsal Syněhubov taktiku, při níž ruské vzdušné údery dopadnou po časové prodlevě na stejné místo. Poškozena byla zasahující sanitka a hasičské auto. Záchranáři na místě v poničeném domě hledají další lidi, kteří by mohli být pod troskami.

Další raketa podle Syněhubova dopadla na zem v areálu blíže neurčené firmy, přičemž zemřel jeden člověk. Zasažena byla také třípodlažní administrativní budova. Ukrajinské letectvo v pátek ráno uvedlo, že ruská armáda na Charkov z Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou vypálila pět raket S-300/S-400.

Zpravodaj ČT Jan Řápek o situaci na Ukrajině (31. května 2024) (zdroj: ČT24)

V posledních měsících Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na Charkovskou oblast i na její metropoli a v květnu obnovilo pozemní ofenzivu na severu oblasti, která hraničí s Ruskem. Minulou sobotu zahynulo při útoku na charkovský hypermarket devatenáct lidí. „Na Charkov se útočí pravidelně,“ poznamenal zpravodaj ČT Jan Řápek. Řekl, že se jedná pouze o letecké údery, ale zdůraznil, že je město pod velkým tlakem.

Nad Kyjevem protivzdušná obrana v noci na pátek zničila raketu Iskander-K, kterou ruská armáda odpálila z Kurské oblasti. Energetická společnost DTEK oznámila, že úlomky sestřelené rakety zasáhly trafostanici na jihu města a zcela ji zničily. Ruskojazyčný servis BBC uvedl, že bez proudu kvůli tomu zřejmě zůstalo několik čtvrtí, dodávky se ale rychle podařilo obnovit. Kolem sedmi ráno středoevropského letního času bylo bez elektřiny okolo deseti obytných domů a jeden komerční objekt, uvedla DTEK.

Zelenskyj podepsal dohody se severskými zeměmi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také v pátek ve Stockholmu podepsal bezpečnostní dohody se Švédskem, Norskem a Islandem. „Vidíme, že Rusko se snaží válku rozšířit. Jen společně můžeme zastavit šílenství z Moskvy,“ zdůraznil Zelenskyj při podpisu švédské dohody. Kyjev dosud se západními zeměmi podepsal celkem 14 takových dohod.

Náplní švédské dohody je například finanční pomoc, která se podle Zelenského bude po dobu deseti let platnosti úmluvy postupně zvyšovat. Švédsko se rovněž zavázalo dodat specializované letouny ASC 890 a stíhačky Gripen, uvedl Zelenskyj.

Oslo tento rok také poskytne dodatečnou finanční pomoc ve výši 1,2 miliardy eur (asi 30 miliard Kč) na vylepšení protivzdušné obrany. Norsko podle prezidenta Ukrajiny rovněž přispěje k rozvoji námořních kapacit v Černém a Azovském moři a bude nadále dodávat systémy NASAMS.

Island poskytne Ukrajině v letech 2024 až 2028 finanční podporu ve výši nejméně 30 milionů eur (asi 742 milionů Kč). Zelenskyj také vyzdvihl bod dohody, na jehož základě se Island zavazuje nadále podporovat přepravu vojenského materiálu a vybavení od spojenců Severoatlantické aliance na Ukrajinu pomocí pronajatých nákladních letadel.

Útok na Krasnodarský kraj

Ruský gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondratěv na Telegramu uvedl, že ukrajinský vzdušný útok zasáhl část ropné zásobárny v jeho regionu. Tři nádrže podle něj hoří a zraněni jsou dva zaměstnanci. Informace nelze nezávisle ověřit.

Americký prezident Joe Biden podle čtvrtečních zpráv médií povolil Ukrajině, aby při obraně Charkova před ruskými údery útočila americkými zbraněmi na ruské území, což bylo dosud pro Washington nepřijatelné. „Myslím si, že užívání jakýchkoliv západních zbraní na cíle na ruském území je jen otázkou času,“ uvedl Zelenskyj ve Stockholmu.