Z regálů zbyly hrubé konstrukce. Štáb ČT točil v troskách charkovského hobbymarketu

Události: Štáb ČT točil v troskách hobbymarketu v Charkově (zdroj: ČT24)

Nos dráždí zápach spálených chemikálií ze stavebního materiálu. Zpravodajka ČT Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger natáčeli ve skladové části charkovského hobbymarketu zasaženého ruským útokem. Do hloubi budovy se hodinu po útoku mohli dostat jenom hasiči v ochranné masce.

K útoku leteckou pumou na hobbymarket v Charkově došlo v sobotu po čtvrté hodině odpolední místního času. Na místo ihned dorazily záchranné složky.

Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry ze samotného útoku. Někteří svědci vypověděli, že letecké bomby vybuchly zpožděně až po nárazu do budovy. Poplach v Charkově trval v sobotu 20 hodin a 26 minut.

V neděli ráno se na parkovišti před hobbymarketem shromáždili zaměstnanci a příbuzní pohřešovaných. Inna pátrá po manželovi, který si vyměnil směnu s kolegou.

„Manžel mi říkal, že už dopředu vyváželi barvy a všechno, co mělo nějakou cenu. Do práce ale stejně museli chodit. Proč? Už tam nebylo co prodávat. Museli vědět, že bude útok,“ tvrdí Inna.

Sbírají se vzorky DNA

Po požáru tu zbyly pouze hrubé konstrukce toho, co kdysi byly obchodní regály. V nabídce tu měli všechno od elektroniky až po zahradnické potřeby. A téměř vždy tu byly spousty zákazníků.

„Pozůstatky jsou velmi malé, takže ani nevíte, jestli to je lidská kost, nebo nějaká nádoba,“ říká hasič Ilja. Stále na místě nacházejí ostatky lidí. Identifikace ale může trvat i několik dní. Počet obětí vzrostl zatím na čtrnáct, přes čtyřicet lidí je zraněných. Šéf oblastní správy Oleh Syněhubov odpoledne informoval už o šestnácti obětech, později však bilanci upravil.

Trosky hasiči vyvážejí na parkoviště, kde procházejí další detailní prohlídkou. Úřady sbírají vzorky DNA od příbuzných, aby mohly oběti identifikovat. Už dopoledne měly zhruba třicet žádostí. Odhadují, že na výsledky budou muset čekat i několik dní.

Požár v hobbymarketu umocnilo skladování velkého množství hořlavých látek. Hasičům se podařilo oheň uhasit až po šestnácti hodinách.