Protivládní demonstranti se v Tel Avivu střetli s policií, požadují návrat rukojmí a nové volby

V izraelském Tel Avivu se v sobotu odehrály potyčky mezi policií a protivládními demonstranty, informovaly zpravodajské agentury. Protestující mimo jiné žádali návrat rukojmí, která od loňského října až dosud zadržuje v Pásmu Gazy teroristické hnutí Hamás. Agentura Reuters s odkazem na prohlášení činitele Červeného půlměsíce a zprávu egyptské televize al-Káhira zároveň v neděli ráno napsala, že do Gazy začala znovu proudit humanitární pomoc přes přechod Kerem Šalom, který byl téměř nepřetržitě uzavřen od začátku května, kdy na něj zaútočil Hamás.

Někteří protestující v Tel Avivu drželi fotografie vojaček, jež se tento týden objevily na videu z doby krátce po jejich únosu během útoku Hamásu na Izrael z loňského 7. října, který spustil také nynější válku mezi židovským státem a teroristickým hnutím. Někteří protestující drželi také transparenty s nápisy Zastavte válku a Pomozte. Vyzývali vládu k dosažení dohody o propuštění desítek stále zadržovaných rukojmí.

Protestující rovněž požadovali rezignaci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a nové volby. „Všichni jsme viděli to video, nemohly jsme zůstat doma poté, co vláda všechny tyto lidi opustila,“ řekla Hilit Sagiová ze skupiny Ženy protestují za návrat všech rukojmí.

Mezi Izraelci se podle AP prohloubila rozdílnost názorů na to, jak Netanjahu zvládá válku proti Hamásu po říjnovém útoku na Izrael se zhruba dvanácti sty mrtvými a 250 unesenými. Podle Izraele je v Pásmu Gazy nadále zadržována zhruba stovka rukojmí a teroristé tam podle něj mají i těla dalších třiceti obětí.

„Nic nedělají“

„V zásadě nedělají dost pro návrat rukojmí, ať už s pomocí vojenské síly, nebo na základě dohody o rukojmích a jednání. Nic nedělají,“ postěžoval si podle AP Snir Dahan, strýc unesené Carmel Gatové.

Tento týden byla z Gazy přivezena těla tří unesených, oznámila v pátek izraelská armáda, podle níž byli zabiti ještě v den útoku Hamásu a jejich těla pak byla převezena do Pásma Gazy. O necelý týden dříve izraelská armáda oznámila, že našla těla dalších tří izraelských rukojmí zabitých 7. října.

Další pomoc pro Gazu

Na dodávce pomoci skrze přechod Kerem Šalom, který spojuje izraelské území a Pásmo Gazy, se dohodli tento týden americký prezident Joe Biden a egyptská hlava státu Abdal Fattáh Sísí. Egypt se zavázal dodávat humanitární pomoc přes Kerem Šalom, dokud nebude možné podle Káhiry obnovit provoz přechodu Rafah. Egypt nechce používat Rafah, dokud jsou na palestinské straně izraelští vojáci, kteří v oblasti provádí pozemní ofenzivu. Od přerušení provozu přechodu v Rafahu na začátku května se na egyptské straně hromadila pomoc.

První nákladní vozy začaly přes přechod podle médií už projíždět. Podle egyptského představitele Červeného půlměsíce se tudy může dostat na dvě stě nákladních vozů, z nichž čtyři vezou palivo, které je klíčové pro provoz nemocnic a další infrastruktury. V prohlášení pro agenturu AFP představitel Červeného půlměsíce odhadl, že zmíněné dvě stovky nákladních vozů přejedou do Pásma Gazy ještě v neděli.

Na začátku května Izrael přechod Kerem Šalom uzavřel po raketovém útoku Hamásu, který připravil o život čtyři izraelské vojáky. Jeruzalém uvedl, že na krátkou dobu přechod otevřel, ovšem podle mezinárodních organizací se do Pásma Gazy žádná pomoc nedostávala.