TÉMA

Demonstranti

Írán brutálně mučí protivládní demonstranty, po celé zemi má desítky tajných věznic, uvádí CNN

Účastníci íránských protivládních protestů vypovídají o masovém mučení v tajných věznicích. Jejich svědectví zveřejnila americká stanice CNN. Teheránský režim podle ní zřídil po celé zemi desítky tajných věznic a mučíren.
22. 2. 2023|

Srí Lanka vyhlásila výjimečný stav, prezident uprchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu vyhlásila výjimečný stav a kvůli nepokojům zavádí zákaz vycházení do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který slíbil, že ve středu odešle rezignační dopis, brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentur míří přes Maledivy do Singapuru. Dle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy. Rezignační dopis prezidenta se očekává před půlnocí.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 20:07|

Pandemie ve světě: V Ottawě platí kvůli protestům nouzový stav, na Slovensku šíření infekce výrazně zrychlilo

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. Na Slovensku značně zrychlilo tempo šíření infekce, počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ale stoupal pomaleji a je výrazně pod úrovní z období vrcholu předchozí silné vlny epidemie. Německo opět hlásí rekordní incidenci. Austrálie otevře hranice zahraničním turistům. Čína uzavřela další několikamilionové město a v Chile očkují čtvrtou dávkou všechny obyvatele starší pětapadesáti let.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:02|

„Po padesáti letech to bolí stejně jako tehdy.“ Stovky lidí si připomněly oběti krvavé neděle

Stovky lidí si v severoirském Londonderry připomněly padesát let od chvíle, kdy ve městě britští vojáci zastřelili třináct neozbrojených katolických demonstrantů. Lidé v pietním pochodu nesli fotografie zemřelých a bílé růže.
30. 1. 2022|