Přiveďte Rusko k rozumu, vyzval Macron Si Ťin-pchinga

Události: Macron s von der Leyenovou očekávají, že Čína podpoří mír respektující územní celistvost Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron na čtvrteční schůzce se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Pekingu vyjádřil přesvědčení, že Čína dokáže Rusko „přivést k rozumu“ ohledně války na Ukrajině a přiměje zainteresované strany zasednout k jednacímu stolu. Informovala o tom agentura AFP. Macron hovořil také s novým čínským premiérem Li Čchiangem. Schůzky by mohly po letech napětí naznačit, jaké budou budoucí vztahy EU a Číny, poznamenala agentura Reuters.

„Ruská agrese na Ukrajině zasadila ránu (mezinárodní) stabilitě,“ řekl Macron na čtvrteční dvoustranné schůzce se Siem. „Vím, že se na vás mohu spolehnout, že přivedete Rusko k rozumu a všechny k jednacímu stolu,“ dodal.

Čínský prezident podle médií na setkání vyzdvihl stabilitu čínsko-francouzských vztahů. Čína a Francie mají schopnost a odpovědnost překonat „spory a překážky“ v době, kdy svět prochází hlubokými dějinnými změnami, prohlásil Si. „Čínsko-francouzské vztahy zůstávají stabilní a pozitivní,“ dodal. 

Čína prohlašuje, že je v konfliktu neutrální, s Ruskem má ale silné vazby. Odmítla kritizovat ruskou invazi na Ukrajinu a vůbec ji označit za invazi, zatímco obviňuje Západ z vyprovokování a „rozdmýchávání“ konfliktu dodávkami zbraní Ukrajině.

Peking se rovněž snaží vystupovat jako potenciální mírotvorce, nedávná návštěva čínského prezidenta v Moskvě ale podle agentury Reuters zdůraznila stále užší vztahy mezi Ruskem a Čínou. Si v březnu v Moskvě se svým ruským protějškem podepsal rámcové dohody o rozšíření strategického partnerství a o strategické spolupráci.

Krátce před zahájením třídenní návštěvy Číny telefonoval Macron se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Oba státníci se shodli, že je třeba přesvědčit Čínu, aby pomohla k brzkému ukončení ukrajinské války a nastolení trvalého míru v regionu, uvedl Elysejský palác.

Čína a Francie odmítly použití jaderných zbraní na Ukrajině

Čína a Francie se shodly na tom, že jaderné zbraně by měly být z ukrajinského konfliktu vyloučeny, uvedl Macron podle agentury Reuters po setkání se svým čínským protějškem. 

Macron zdůraznil, že Rusko by nemělo rozmísťovat jaderné zbraně v Bělorusku, které s Ukrajinou sousedí. S poukazem na ruskou invazi na Ukrajinu dodal, že jeden z členů Rady bezpečnosti OSN porušil Chartu OSN, což je nepřijatelné. Čínský prezident vyzval všechny země, aby respektovaly dohodu o nešíření jaderných zbraní.

Podle čínského prezidenta Čína a Francie rovněž apelovaly na mezinárodní společenství, aby nedopustilo vystupňování ukrajinské krize. Si také vyjádřil naději na co nejrychlejší zahájení mírových rozhovorů na Ukrajině a nalezení politického řešení konfliktu. Později se oba státníci sešli i s předsedkyní Evropské Komise (EK) Ursulou von der Leyenovou.

Předsedkyně EK ve čtvrtek uvedla, že vyzvala čínského prezidenta, aby navázal kontakt s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Vyjádřila se i k situaci okolo Tchaj-wanu, stabilita v Tchajwanském průlivu má podle ní zásadní význam.

Nikdo by neměl jednostranně měnit status quo hrozbou síly v daném regionu a napětí by mělo být řešeno prostřednictvím dialogu, dodala von der Leyenová po dřívějším setkání s čínským prezidentem.

„Čína a EU by měly nastolit vzájemné porozumění, vyhnout se nedorozuměním a chybným hodnocením,“ po jednání s von der Leyenovou řekl Si Ťin-pching a doplnil, že Evropa se může i nadále podílet na „dividendách“ z rozvoje Číny, napsala agentura Reuters.

Studio ČT24: Sinolog Gardáš k Macronovi a von der Layenové na návštěvě v Číně (zdroj: ČT24)

Rozdílný přístup Macrona a von der Leyenové

Macron a je na návštěvě Číny společně s předsedkyní Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou, nemají ale vždy společný program. „V tomto ohledu se zmiňovalo, že Ursula von der Leyenová zastupuje jakéhosi zlého policistu a Macron hodného policistu, protože mají odlišné pojetí toho, co můžou v Pekingu vyjednat,“ řekl sinolog David Gardáš z projektu Sinopsis. Podle něj budou evropští politici se svými čínskými hostiteli jednat o válce na Ukrajině i o obchodních stycích mezi Evropskou unií, samotnou Francií a Čínou.

Právě v obchodu hledá Evropa křehkou rovnováhu s Čínou. Nechce být nebezpečně otevřená v oblasti technologií ani závislá na čínských strategických komponentech. Zároveň nechce největšího obchodního partnera vehnat do hlubších vazeb s Moskvou. Čína zájem o Evropu má. „Čína je připravená se otevřít dokořán a sdílet se světem nové příležitosti, které její rozvoj přináší,“ prohlásil Si Ťin-pching.

Gardáš upozornil na komentář předsedkyně EK z minulého týdne, který se týkal čínského geopolitického postavení v dnešní době. Podle sinologa v něm stálo, že se Čína stala represivnější na domácím poli a asertivnější na poli mezinárodním.

Emmanuel Macon má vůči Číně mírnější postoj. „Říká, že se nemůžeme od Číny odpojit, a naopak musíme hledat nějaké možnosti zapojení, s čímž se jednoznačně dá souhlasit,“ řekl Gardáš. Podle něj francouzský prezident projevil i jistou míru naivity ohledně role Číny v jednání o míru v ukrajinsko-ruské válce.

„Kdyby byla Čína hlavním aktérem (mírových rozhovorů), tak za současné situace to vypadá, že by to nebylo úplně rovnovážné pro Ukrajinu a že by převažovala jakási výhoda pro ruskou stranu,“ doplnil sinolog.