Příměří mezi Izraelem a Islámským džihádem bylo hned porušeno

Události: Boje v Pásmu Gaza (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda oznámila, že krátce po zahájení příměří v nedělních 23:30 místního času (22:30 SELČ) provedla údery na pozice palestinské militantní organizace Islámský džihád v Pásmu Gazy. Podle Izraele se jednalo o odvetu za raketové útoky ze strany Islámského džihádu, napsala agentura AFP.

Ke klidu zbraní od nedělních 23:30 místního času vyzval Egypt. Čas příměří potvrdil také Islámský džihád. V prohlášení uvedl, že od stanovené hodiny ukončí boje, upozornil ale, že má právo odpovědět na jakoukoliv „další agresi“ ze strany Izraele. Egyptský bezpečnostní zdroj agentury Reuters dříve informoval, že také Izrael s návrhem na klid zbraní souhlasil.

Jen několik minut po začátku příměří ale izraelská armáda znovu udeřila. „V reakci na rakety vypálené na izraelské území provádí armáda nyní útoky na velké množství cílů patřících teroristické organizaci Islámský džihád v Pásmu Gazy,“ sdělila podle agentury AFP izraelská armáda v prohlášení zaslaném ve 22:33 SELČ. Na jihu Izraele v blízkosti Pásma Gazy se po avizovaném začátku příměří rozhoukaly sirény.

Současný konflikt mezi izraelskou armádou a Islámským džihádem si podle palestinského ministerstva zdravotnictví od pátku vyžádal nejméně 41 mrtvých a přes 300 zraněných.  

Útok na nejvyšší vedení Islámského džihádu

„Nejvyšší vedení militantního křídla Islámského džihádu bylo neutralizováno,“ sdělil podle AFP v sobotním prohlášení šéf operačního ředitelství izraelské armády Oded Basiok. Skupina Islámský džihád posléze podle Reuters potvrdila, že truchlí nad úmrtím Chálida Mansúra, velitele pro jižní část Gazy. Už v pátek izraelské síly usmrtily velitele Islámského džihádu pro sever Pásma Gazy Tajsíra Džabarího.

V pondělí by se podle agentury DPA měla izraelskými nálety zabývat Rada bezpečnosti OSN na žádost Spojených arabských emirátů, Irska, Francie, Norska a Číny.

Americké ministerstvo zahraničních věcí podle Reuters uvedlo, že USA právo Izraele na obranu plně podporují, a vyzvalo obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly dalšího vyostření.

Izrael mluví o preventivním útoku

Současnému konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje od roku 1967. Izraelská strana současné nálety na Pásmo Gazy označila za „preventivní útok“. Úřadující izraelský premiér Jair Lapid uvedl, že jeho vláda nedovolí, aby teroristické organizace v Gaze ohrožovaly občany Izraele.

Loni v květnu propukly mezi Palestinci a Izraelem prudké boje, při nichž zahynulo nejméně 250 lidí v Pásmu Gazy a třináct dalších v Izraeli. Po jejich skončení panoval na hranicích relativní klid.