TÉMA

Velitel

Ukrajina podle Reuters informovala USA, že Zalužnyj skončí. Rozhodnutí je na Ukrajincích, vzkázal Washington

O tom, že by měl v čele ukrajinských ozbrojených sil skončit Valerij Zalužnyj, informovala ukrajinská vláda Washington. S odvoláním na dva své zdroje to uvedla agentura Reuters. Je to další z řady náznaků, podle kterých dojde k střídání v čele armády, která se téměř již dva roky brání ruské invazi. Bílý dům podle agentury vzkázal do Kyjeva, že je zcela na Ukrajincích, jaké rozhodnutí učiní.
3. 2. 2024|

Brigádní generál Kolář povede misi na Sinaji, bude velet 1150 vojákům

Brigádní generál Pavel Kolář se počátkem března stane velitelem mise MFO, která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem. Bude velet 1150 vojákům. S jeho ustavením do funkce v pondělí souhlasily Izrael i Egypt, sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Podrobnosti armáda zveřejnila na svém webu www.army.cz.
16. 1. 2023|

Příměří mezi Izraelem a Islámským džihádem bylo hned porušeno

Izraelská armáda oznámila, že krátce po zahájení příměří v nedělních 23:30 místního času (22:30 SELČ) provedla údery na pozice palestinské militantní organizace Islámský džihád v Pásmu Gazy. Podle Izraele se jednalo o odvetu za raketové útoky ze strany Islámského džihádu, napsala agentura AFP.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 23:38|

Ženy jsou lepší velitelky než muži pro mise typu cesty na Mars, naznačil výzkum

Sociologové se podívali na údaje z výzkumné stanice Mars Desert Research Station, která simuluje pobyt na Marsu. Zkoušeli zjistit rozdíly mezi velitelskými schopnostmi mužů a žen. Ukázalo se, že velitelky jsou v mnoha úlohách schopnější než jejich kolegové a pro dlouhodobé mise tohoto typu by se mohly hodit víc.
13. 6. 2022|

Válečné zločiny na Ukrajině se budou posuzovat stejně jako v Norimberku, uvedla Bradáčová

Česká policie shromažďuje důkazy o válečných zločinech páchaných na Ukrajině, shání případné oběti a svědky válečných zločinů. Česká republika chce toto vyšetřování koordinovat, v Haagu o tom jednal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jednání se zúčastnila také vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která byla hostem pořadu Interview ČT24.
18. 5. 2022|