Ukrajina podle Reuters informovala USA, že Zalužnyj skončí. Rozhodnutí je na Ukrajincích, vzkázal Washington

O tom, že by měl v čele ukrajinských ozbrojených sil skončit Valerij Zalužnyj, informovala ukrajinská vláda Washington. S odvoláním na dva své zdroje to uvedla agentura Reuters. Je to další z řady náznaků, podle kterých dojde k střídání v čele armády, která se téměř již dva roky brání ruské invazi. Bílý dům podle agentury vzkázal do Kyjeva, že je zcela na Ukrajincích, jaké rozhodnutí učiní.

Spekulace, že se administrativa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chystá odvolat Valerije Zalužného z pozice vrchního velitele ozbrojených sil, se objevují již od loňska. Informace Reuters, podle níž Kyjev informoval o takovém úmyslu Washington, naznačuje, že takové záměry spějí k uskutečnění. Jak dlouho poces může trvat, ale není jasné.

Podle jednoho ze zdrojů agentury je „proces odvolání (generála) z čela ozbrojených sil prozatím pozastavený, dokud všechny strany nedojednají další postup“. Bílý dům dal nicméně podle druhého zdroje najevo, že Zalužného odvolání nebude bránit s tím, že „je na Ukrajině, aby činila suverénní rozhodnutí o svém personálním vedení“.

Ukrajinská i světová média dávají nové spekulace o konci Zalužného do souvislosti s novými neshodami mezi ním a Zelenským ohledně generálova požadavku mobilizovat až půl milionu Ukrajinců.

Prezident podle amerického listu The Washington Post s požadavkem nesouhlasí a argumentuje, že armáda takovýto počet nezvládne zabezpečit kvůli nedostatku uniforem, zbraní i nedostatečné kapacitě výcvikových center. Dalším problémem je podle Zelenského nedostatek financí na platy.

Reuters před několika dny informovala, že Zalužného místo už bylo nabídnuto veliteli ukrajinských pozemních sil Oleksandru Syrskému. V ukrajinských médiích se také objevilo jméno šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova coby možného nového šéfa ozbrojených sil země, která se brání ruské agresi.