Mezinárodní soudní dvůr bude řešit rusko-ukrajinský spor ohledně genocidy, oznámil Haag

Mezinárodní soudní dvůr OSN rozhodl, že začne projednávat případ, ve kterém Ukrajina žaluje Rusko kvůli jeho vojenské invazi. Podle Kyjeva Moskva porušila mezinárodní právo, když zdůvodnila vpád do sousední země údajnou genocidou ruskojazyčného obyvatelstva. Ukrajina se snaží dokázat, že se žádné genocidy nedopouštěla a ruská armáda neměla právo zaútočit. Moskva už dříve zpochybnila jurisdikci haagského soudu v této kauze.

Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v pátek také uvedl, že nemá pravomoc ve dvou dalších aspektech ukrajinského případu. Haag neprojedná tvrzení, že ruská invaze porušila úmluvu o genocidě z roku 1948 a že uznání dvou separatistických „republik“ ovládaných na východě Ukrajiny Moskvou rovněž znamenalo porušení úmluvy, napsala agentura AP.

Ukrajina Rusko zažalovala několik dní poté, co 24. února 2022 zahájilo svou dosud trvající ozbrojenou agresi vůči sousední zemi.

Soud se zastal Ruska v otázce reparací

Sporů mezi Kyjevem a Moskvou má Haag v současné době na stole víc. Soudní dvůr ve verdiktu z 31. ledna letošního roku odmítl řadu stížností Ukrajiny souvisejících s ruskou podporou separatistů na východě země a s postupem vůči Ukrajincům a Tatarům na Rusy anektovaném Krymu. Mimo jiné nevyhověl žádosti o reparace od Ruska za útoky připisované Moskvou koordinovaným silám.

Ukrajinci požadovali reparace za útoky v regionu včetně sestřelení letu MH17 v létě 2014, za které nizozemský soud připsal odpovědnost „separatistům“, které podporuje a řídí Moskva. ICJ sice dříve konstatoval, že Rusko mělo nad těmito silami „celkovou kontrolu“, v novém verdiktu ale uvádí, že dodávky zbraní a jiného vybavení těmto jednotkám nepředstavuje financování terorismu podle kritérií vyjmenovaných v úmluvě OSN.

Moskva při úvodních projevech loni v červnu ukrajinská obvinění odmítla a označila je za „nehorázné lži“. Kyjev naopak označil Rusko za teroristický stát a doplnil, že Moskva na východě Ukrajiny financovala „kampaň zastrašování a teroru“.

Rozhodnutí ICJ jsou právně závazná, tribunál ale nedisponuje žádnými mechanismy pro jejich vymáhání. Soud už v březnu 2022 Rusku nařídil okamžitě zastavit válečné operace na Ukrajině. Moskva podle očekávání požadavek odmítla.