Pomoc vyšle signál Kremlu, ten chce dobýt Časiv Jar, řekl Zelenskyj

Události: Americká pomoc Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajina nyní potřebuje od Spojených států především zbraně dalekého dosahu a protivzdušnou obranu, řekl v rozhovoru pro stanici CNB prezident Volodymyr Zelenskyj. Americkým kongresmanům opět poděkoval za schválení balíku vojenské pomoci a zdůraznil, že nefinancují válku, ale pomáhají bránit svobodu a demokracii. Senátem by podle agentury Reuters měl zákon o pomoci projít v příštím týdnu.

Ukrajinský prezident schválení pomoci ve Sněmovně reprezentantů považuje za podporu od amerického lidu. „Politická rozhodnutí závisejí na veřejném mínění. Tahle pomoc posílí ukrajinskou armádu a vyšle jasný signál Kremlu,“ věří prezident napadené země.

Zelenskyj uznal, že ukrajinští obránci se v posledních týdnech a měsících potýkají s problémy kvůli nedostatku munice i vojáků. Americký Institut pro studium války v nedělní analýze napsal, že Rusko by mohlo nadcházející týdny – než americká pomoc v hodnotě desítek miliard dolarů dorazí – využít a pokusit se postoupit k operačně významným cílům, jako je například město Časiv Jar.

„Moskva očekává, že Časiv Jar obsadí do 9. května. Ukrajinským obráncům tam chybí vybavení, musejí se potýkat s ruskými průzkumnými drony, které navádějí dělostřelectvo. Doufám, že zbraně dorazí brzy a útok odrazíme,“ poznamenal Zelenskyj, který tento týden vojáky bojující na frontě v Doněcké oblasti nedaleko Časiv Jaru navštívil.

Americký Senát by podle Reuters měl o pomoci Ukrajině předběžně hlasovat v úterý a zcela ji schválit do konce příštího týdne. Prezident Joe Biden Senát v sobotu vyzval k co nejrychlejšímu přijetí zákona, aby jej sám mohl obratem podepsat. Kdy se Ukrajině s americkou pomocí podaří zvrátit vývoj na bojišti, Zelenskyj odhadovat nechtěl. Stejně tak jasně neodpověděl na dotaz, zda bude Kyjev potřebovat stejný objem vojenské podpory i v příštím roce.

Rusko chystá ofenzivu

Rusko chce podle Zelenského být na začátku léta připravené na rozsáhlou ofenzivu a připravit se proto musí i Ukrajina. „Připravujeme se, vojáci absolvují výcvik, čekají na zbraňové systémy. Chceme, aby naše brigády byly plně vybavené. Potřebujeme tuto (americkou pomoc) co nejdříve. Civilizovaný svět poskytuje jen munici, je to Ukrajina, která na frontové linie posílá své syny a dcery a ukazuje všem ostatním skutečnou cenu," dodal ukrajinský prezident.

Generál ve výslužbě Šedivý o pomoci Ukrajině a situaci na frontě (21. 4. 2024) (zdroj: ČT24)

Český generál ve výslužbě a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ČT24 řekl, že pokud americká pomoc bude rychlá, může současný ruský postup zpomalit, či dokonce zastavit. Souhlasí se závěrem, že Rusové využili ukrajinského nedostatku munice či raket do protivzdušných systémů. Ruská převaha vedla k postupu na frontě a například i k ovládnutí Avdijivky. „To je něco, co se nemělo stát,“ upozornil Šedivý.

Podle něj je zcela evidentní – a odkazuje se i na prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova –, že Moskva se hodlá mimo jiné znovu pokusit o ovládnutí oblasti kolem Charkova.