Německo umožní čínské firmě převzít podíl v hamburském přístavu. Bude ale méně než čtvrtinový

Německá vláda schválila možnost převzetí podílu hamburského přístavu čínskou rejdařskou společností Cosco – podíl ale bude menší než pětadvacet procent. Firma tak nezíská vliv na rozhodování provozovatele největšího německého nákladního přístavu.

Původně čínský podnik žádal pětatřicetiprocentní podíl. Před vstupem čínského investora na německý trh ale varovala Evropská komise a plánovaný krok také vyvolal spory ve vládní koalici. Spolkový kabinet se proto rozhodl pro kompromisní řešení. Informovala o tom německá agentura DPA. 

Zástupci Zelených a svobodných demokratů, tedy stran, které loni vytvořily vládní koalici se sociálními demokraty kancléře Olafa Scholze, minulý týden původní návrh otevřeně kritizovali v obavách, že by bylo Německo více závislé na další zemi. Proti původnímu plánu se postavilo také šest spolkových ministerstev. Naopak kancléř Scholz byl podle médií pro prodej za původních podmínek.

Společně se svým rozhodnutím spolková vláda rovněž vydala zákaz, aby měla čínská firma v přístavu jakákoliv výsadní práva. Při strategických obchodních nebo personálních rozhodnutích tak nebude moci společnost využít práva veta. Podíl také nebude v budoucnosti možné navýšit bez opětovného schválení německou vládu. 

Před čínskou investicí do hamburského přístavu varovala Evropská komise německou spolkovou vládu letos na jaře. Experti unijní exekutivy v odůvodnění uvedli, že přístav má nejen civilní, ale i vojenský význam.