TÉMA

Spolková vláda

„Náš stát nefinancuje nepřátele ústavy.“ Německý soud zablokoval peníze pro krajní pravici

Krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD), která nyní vystupuje pod názvem Die Heimat (Vlast), bude kvůli svým protiústavním cílům na šest let vyloučena ze státní finanční podpory. Podle agentury DPA o tom v úterý rozhodl Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. Strana rozhodnutím soudu přichází o daňové výhody a finanční příspěvky.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:18|

Německá vláda má rekordně nízkou důvěru, důvodem jsou koaliční neshody i úspory

Popularita německé vlády vadne. S týmem kancléře Olafa Scholze je spokojených jen 19 procent lidí, což je nejméně od roku 1997, kdy se podobné průzkumy v sousední zemi dělají. Důvodem jsou pře v koaličním kabinetu a úspory, které chystá.
13. 1. 2024|

Německo masivně uleví průmyslovým firmám s náklady na elektřinu. Dopady pocítí i Česko

Německá vláda kvůli vysokým cenám elektřiny podpoří průmyslové podniky. Balík opatření má platit po dobu pěti let. Kancléř Olaf Scholz oznámil, že firmy jen příští rok pocítí úlevu až 12 miliard eur (přes 295 miliard korun). Opatření jsou financována v rámci takzvané dluhové brzdy, sdělil ministr financí Christian Lindner. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR uvedlo, že dopady na tuzemský průmysl analyzuje, zároveň chce jednat o možném dalším řešení konkurenceschopnosti českých firem.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 18:46|

Německo umožní čínské firmě převzít podíl v hamburském přístavu. Bude ale méně než čtvrtinový

Německá vláda schválila možnost převzetí podílu hamburského přístavu čínskou rejdařskou společností Cosco – podíl ale bude menší než pětadvacet procent. Firma tak nezíská vliv na rozhodování provozovatele největšího německého nákladního přístavu.
26. 10. 2022|