Německá vláda má rekordně nízkou důvěru, důvodem jsou koaliční neshody i úspory

Události: Německé vládě Olafa Scholze klesá popularita (zdroj: ČT24)

Popularita německé vlády vadne. S týmem kancléře Olafa Scholze je spokojených jen 19 procent lidí, což je nejméně od roku 1997, kdy se podobné průzkumy v sousední zemi dělají. Důvodem jsou pře v koaličním kabinetu a úspory, které chystá.

Olaf Scholz je spolkovým kancléřem přes dva roky. Jeho zvolení bylo překvapením, navzdory průzkumům. Jeho úřadování se však překrývá s největší geopolitickou krizí posledních několika dekád – s válkou na Ukrajině. „Prožíváme epochální změnu. A to znamená, že svět po něm už není stejný jako svět před ním,“ řekl při projevu v Bundestagu 28. února 2022 spolkový kancléř.

Po začátku ruské agrese do sousední země se Německo změnilo. Odstřihlo se od ruského plynu a stalo se druhým největším podporovatelem Ukrajiny. Kancléř ale v poločase svého vládnutí čelí doposud největší krizi, důvěra v jeho vládu klesá.

Scholzova koaliční vláda totiž nedrží moc pohromadě. Zelení si nerozumí s liberální FDP a naopak. Sociálnědemokratický kancléř se to snaží vyvažovat, ale vláda působí rozhádaným dojmem. Koaliční jednání trvají často do noci a interní spory kolem chystaných zákonů se opakují. To je jeden z hlavních důvodů klesající popularity.

Loni v polovině listopadu navíc Ústavní soud smetl ze stolu vládní rozpočet, protože porušoval dluhovou brzdu. Kabinet Olafa Scholze pak musel rychle najít desítky miliard eur. „Intenzivně jsme pracovali a dnes před vás můžeme předstoupit s jasným signálem, že tato koalice je schopna jednat a být jednotná, i když čelí velmi obtížným úkolům,“ sdělil po jednání Christian Lindner, spolkový ministr financí za FDP.

Robert Habeck, šéf resortu hospodářství za Zelené, zase vyzdvihoval, že vláda v době nejistoty investuje do sociálního zabezpečení a snaží se o hospodářskou stabilitu a obnovu.

Vláda ale také šetří a škrtá. Spustila tím masivní protesty zemědělců, kterým sebrala daňové výhody. Farmáři od pondělí blokují dálnice a demonstrují v mnoha německých městech. Vládu už tak donutili k prvním ústupkům. A kritika zní i od opozičních politiků, kteří volají po předčasných volbách. Vládní koalice je ale nechce, podle průzkumů by v nich totiž propadla.