TÉMA

Robert Habeck

Německá vláda má rekordně nízkou důvěru, důvodem jsou koaliční neshody i úspory

Popularita německé vlády vadne. S týmem kancléře Olafa Scholze je spokojených jen 19 procent lidí, což je nejméně od roku 1997, kdy se podobné průzkumy v sousední zemi dělají. Důvodem jsou pře v koaličním kabinetu a úspory, které chystá.
13. 1. 2024|

Německo masivně uleví průmyslovým firmám s náklady na elektřinu. Dopady pocítí i Česko

Německá vláda kvůli vysokým cenám elektřiny podpoří průmyslové podniky. Balík opatření má platit po dobu pěti let. Kancléř Olaf Scholz oznámil, že firmy jen příští rok pocítí úlevu až 12 miliard eur (přes 295 miliard korun). Opatření jsou financována v rámci takzvané dluhové brzdy, sdělil ministr financí Christian Lindner. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR uvedlo, že dopady na tuzemský průmysl analyzuje, zároveň chce jednat o možném dalším řešení konkurenceschopnosti českých firem.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 18:46|

Největší světový výrobce čipů chce v Německu postavit svou první evropskou továrnu

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) hodlá v Německu postavit svou první evropskou továrnu. Firma oznámila, že do závodu v Drážďanech plánuje investovat společně s podniky Bosch, Infineon a NXP. TSMC, která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, počítá se silnou podporou ze strany Evropské unie a německé vlády. Berlín podle listu Handelsblatt slíbil, že výstavbu závodu podpoří částkou pět miliard eur.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:19|

Německá vláda po začátku války slibovala rychlou výstavbu větrných elektráren. Plány zůstávají na papíře

Před rokem – po vypuknutí války na Ukrajině – slibovala německá spolková vláda masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména větrných elektráren. Jenže naplánovaný větrný boom, jehož cílem mělo být energeticky nezávislé Německo, zatím nepřichází. I kvůli odporu některých spolkových zemí. Spolkový parlament schválil ale počátkem března zákon, který by měl přípravu stavby větrných elektráren zjednodušit a urychlit.
11. 3. 2023|

Německo bylo váhavcem, teď patří k zemím podporujícím Ukrajinu nejvíce. Muselo překročit stín minulosti

Německo patří k tahounům tankové koalice, tedy malé skupiny evropských zemí, které se chystají dodávat Ukrajině tanky Leopard, prohlásil ve čtvrtek kancléř Olaf Scholz. Ještě nedávno přitom Německo dodávky naopak brzdilo. Vláda v Berlíně musela překročit stín minulosti a překonat vysokou psychologickou překážku. Ta jí bránila v tom, aby převzala vůdčí roli v dodávkách těžkých zbraní – zvláště pak leopardů.
24. 2. 2023|

Evropa ladila s USA zelené dotace. Firmy starého kontinentu chtějí dostat šanci za mořem

Spojené státy se chystají investovat stovky miliard dolarů do zvládání inflace a klimatických změn. Obří investiční program ale budí obavy v Evropě, protože příjemcem dotací budou jen firmy vyrábějící na území Spojených států. Za evropský průmysl proto vyrazili do Washingtonu lobbovat ministři z Německa a Francie.
8. 2. 2023|

Evropská komise reaguje na subvence USA a Číny. Podpořit chce zelenou ekonomiku

Evropská komise (EK) chce firmám, které tvoří takzvanou zelenou ekonomiku, zjednodušit administrativu a urychlit přístup k financování jejich projektů. Oznámila to ve středu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podle níž chce Brusel podpořit evropskou ekonomiku v reakci na masivní státní subvence, které svým firmám nabízejí hlavně Spojené státy a Čína. Některé unijní státy jsou však proti.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:08|

Berlín pro letošek zlepšil ekonomický výhled, předpokládá růst

Německá vláda podle očekávání zlepšila hospodářský výhled na letošní rok a už nepočítá s poklesem ekonomiky, navzdory přetrvávajícím negativním dopadům války na Ukrajině. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se tak letos podle nové prognózy zvýší o 0,2 procenta, oznámila ve středu vláda. V říjnovém výhledu předpovídala, že HDP letos o 0,4 procenta klesne. Lépe vypadá i výhled inflace.
25. 1. 2023|

Německo by nemělo bránit jiným zemím ve vojenské podpoře Ukrajiny, prohlásil Habeck

Polsko se rozhodlo předat Ukrajině rotu tanků Leopard 2 německé provenience. Má se tak stát v rámci mezinárodní koalice. Až dosud Západ i přes naléhání Kyjeva poskytoval napadené zemi tanky sovětské výroby či jejich modernizované verze. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck ve čtvrtek uvedl, že by Berlín neměl stát v cestě vojenské podpoře Ukrajiny ze strany ostatních zemí. Média poukazují na to, že předání tanků by vyžadovalo souhlas Německa s jejich reexportem.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 22:01|

Scholz otevřel terminál na LNG ve Wilhelmshavenu. Řekl, že je klíčový pro bezpečnost Německa

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v dolnosaském Wilhelmshavenu je klíčový pro energetickou bezpečnost Německa. Prohlásil to německý kancléř Olaf Scholz při sobotním slavnostním uvedení tohoto zařízení do provozu. Německo podle něj pokračuje v budování dalších takových terminálů, které se rovněž brzy zprovozní. Zařízení ve Wilhelmshavenu má roční kapacitu pět miliard kubických metrů plynu, což odpovídá asi šesti procentům německé potřeby.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 14:10|

Německo zablokovalo čínské investice do dvou výrobců polovodičů

Německá vláda zamítla převzetí dortmundské továrny na čipy Elmos švédskou firmou Silex, kterou plně vlastní čínský koncern Sai Microelectronics. Oznámil to ministr hospodářství Robert Habeck, podle kterého vláda zablokovala prodej ještě další neupřesněné společnosti do rukou čínských investorů. Podle německých médií je dotčenou firmou bavorská ERS Electronic, která se věnuje rovněž polovodičům.
9. 11. 2022|

V Německu zemřela cyklistka. Policie šetří, jestli aktivisté svým jednáním nebránili v poskytnutí pomoci

Zemřela cyklistka, která byla zraněna při střetu s automobilem v Berlíně. V Německu kvůli tomu sílí hněv vůči klimatickým aktivistům, jejich pondělní protestní akce totiž měla způsobit zpoždění příjezdu speciálního zásahového vozu. Ke kritice na adresu ekologických demonstrantů se v pátek připojil například německý vicekancléř a ministr průmyslu Robert Habeck. Lékařka ze zasahující záchranné služby ovšem později podle médií zpochybnila informace, že včasnou záchranu zraněné ženy znemožnila protestní akce ekologických aktivistů.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 19:29|

Německo uvažuje o prodeji části hamburského přístavu Číně. Tajné služby varují, Scholz problém nevidí

Německá vláda řeší další ožehavé téma – prodej části přístavu v Hamburku. Vedení třetího největšího přístaviště v Evropě se na něm dohodlo s čínskou státní firmou. Před obchodem ale varují jak spolkové tajné služby, tak i několik ministerstev. Konečné slovo bude mít německý kancléř a bývalý starosta Hamburku Olaf Scholz. Rozhodnout musí do konce měsíce.
24. 10. 2022|

Německo prodlouží chod všech svých jaderných elektráren, oznámil Scholz

Německo kvůli energetické krizi umožní provoz svých posledních tří jaderných elektráren až do 15. dubna příštího roku. Členům svého kabinetu to v pondělí dopisem oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 19:20|

Německo dá na stabilizaci cen energií 200 miliard eur, oznámil Scholz

Německo podpoří stabilizaci cen energií zvláštním hospodářským fondem v objemu až 200 miliard eur (až 4,9 bilionu korun). Ve čtvrtečním mimořádném prohlášení to oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Řekl také, že díky novému souboru opatření, který nazval obranným deštníkem, už nebude potřeba nový poplatek za obstarání plynu. Ten měl původně v Německu začít platit od soboty.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 15:35|

Německo si ponechá dvě jaderné elektrárny v rezervě. Ze sítě budou ale odpojeny všechny tři

Německo chce ponechat dvě ze tří stávajících jaderných elektráren do poloviny dubna 2023 v rezervě, třetí podle plánů ke konci roku odstaví. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v pondělí večer řekl, že zátěžové testy prokázaly, že atomové elektrárny Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku mohou během zimy vzhledem k nejistým dodávkám plynu z Ruska přispět k energetické bezpečnosti Německa.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:36|

Ve veřejných budovách maximálně 19 stupňů, chodby bez topení. Berlín určil pravidla úspor

Německá vláda schválila soubor závazných opatření na úsporu energie. Veřejné budovy by se neměly vytápět na více než devatenáct stupňů, v halách a na chodbách se pak nebude topit vůbec. Domácí bazény se nebudou smět ohřívat plynem a elektřinou. Vlaky s uhlím také dostanou na vytížených koridorech přednost před osobními.
24. 8. 2022Aktualizováno24. 8. 2022, 19:50|

Čekají nás tři těžké zimy, ale zvládneme je, míní Bartuška. Návrat Německa k jádru neočekává

Dohoda členských států Evropské unie o omezení spotřeby zemního plynu během topné sezony je podle zvláštního zmocněnce pro otázky energetické bezpečnosti Václava Bartušky mimořádným úspěchem. V pořadu Události, komentáře řekl, že se avizovanou dobrovolnou úsporou 15 procent spotřeby podaří nahradit výpadky dodávek plynu z Ruska. Potíže v energetickém sektoru podle něj budou trvat ještě tři roky. Věří ale, že je Evropa zvládne a získá stabilní dodavatele.
27. 7. 2022|

Německo na Ukrajinu posílá dost zbraní, jen o tom nemluví, řekl ČT spolkový ministr Habeck

Dodávky ruského plynu do Německa už klesly o šedesát procent. Počínaje pondělkem je navíc plynovod Nord Stream 1 kvůli technologické přestávce mimo provoz. Německo se obává, že by Rusko plyn už pustit nemuselo. Německý vicekancléř a spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck České televizi poskytl exkluzivní rozhovor, ve kterém vyjádřil názor, že se Německo v Putinovi spletlo, a popřel, že by země na Ukrajinu dodávala málo zbraní. Hovořil s ním zpravodaj Pavel Polák.
12. 7. 2022|

Energetická solidarita mezi státy Evropské unie je způsob, jak čelit Rusku, řekl Síkela

V případě výpadku dodávek plynu si Česko a Německo navzájem pomohou. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck podepsali dohodu o energetické bezpečnosti. Vzájemné dohody by podle Habecka měly podepisovat i další státy Evropské unie. Za současné energetické krize je zásadní jednota unijních zemí, společný postup proti ruské agresi a solidarita, řekl Síkela.
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 20:53|

Ukrajinu zklamalo rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu pro Nord Stream 1

Ukrajinská ministerstva energetiky a zahraničí vyjádřila v neděli hluboké zklamání z rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu, jejíž opravu v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy a která je určena pro plynovod Nord Stream 1. V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva energetiky Ukrajina vyzvala kanadskou vládu, aby své rozhodnutí změnila.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 19:20|

Největší odběratel ruského plynu v Německu má problémy, žádá vládu o pomoc

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu. Německý ministr hospodářství Robert Habeck reagoval, že země nenechá klíčové energetické společnosti padnout.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 16:42|

EU v červnu poprvé dovezla více plynu z USA než z Ruska, uvedl šéf IEA

Evropská unie se dočkala symbolického okamžiku, když v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Na Twitteru to ve čtvrtek napsal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:05|

Plynovod Nord Stream 1 čeká údržba. Gazprom nevyplatí dividendu, jeho akcie prudce oslabily

Německý ministr hospodářství Robert Habeck vyjádřil obavu nad tím, že dojde k úplnému přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Podle ministra hrozí „blokáda celého plynovodu Nord Stream 1“ od 11. července, kdy na plynovodu začínají každoroční údržbářské práce, informovala agentura DPA. Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že za loňský rok nevyplatí žádné dividendy. Akcie státem podporované firmy v reakci na to propadly víc než o čtvrtinu.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 14:42|