Nové kontroly nepřinesou zpřísnění na hranici s Českem, ujišťuje Německo

Chystané zavedení kontrol na všech pozemních hranicích Německa neznamená, že by se zpřísňovaly ty na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem, kontrolovaných od října loňského roku. Prohlásil to mluvčí spolkového ministerstva vnitra Maximilian Kall. Dozor podle něj zůstane ve stejné podobě jako dosud – tedy závislý na aktuálních bezpečnostních potřebách.

„Kontroly budou nadále závislé na situaci. (...) To znamená, že budou vždy takové, jak si to vyžádají aktuální bezpečnostní požadavky, aktuální situace,“ sdělil Kall. Upozornil však, že pondělní opatření, které oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, neznamená pro dohled na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem žádnou změnu. „Jen přibydou kontroly v jiných pohraničních oblastech,“ dodal.

Německo už od roku 2015 hlídá hranice s Rakouskem, další trojice zemí včetně Česka přibyla loni v říjnu. Od 16. září budou kontroly na všech pozemních hranicích Německa, tedy i na pomezí s Francií, Lucemburskem, Belgií, Nizozemskem a Dánskem.

Podle Kalla je pro spolkovou vládu důležitá spolupráce se sousedními zeměmi i to, aby všechny kroky při boji s nelegální migrací byly v souladu s evropským právem.

Migrace je v současnosti hlavním tématem politické debaty v Německu. Rozproudil ji především srpnový útok v Solingenu, při kterém neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie na městských slavnostech zabil tři lidi a osm dalších zranil.

V reakci vláda kancléře Olafa Scholze představila „bezpečnostní balíček“, který obsahuje například zpřísnění postupu při deportaci odmítnutých žadatelů o azyl, kroky v boji proti islamistickému terorismu a zpřísnění zákonů o držení zbraní. O něm by měl Spolkový sněm hlasovat ve čtvrtek. Snaha o nalezení kompromisu vlády a opoziční konzervativní unie CDU/CSU při zpřísnění migrační politiky v úterý ale ztroskotala.