Soud vydal zatykač na podezřelého z útoku v Solingenu kvůli členství v IS

Události: Zadržení podezřelého z útoku v Německu (zdroj: ČT24)

Vyšetřující soudce Spolkového soudního dvora (BGH) v Karlsruhe vydal zatykač na 26letého Syřana zadrženého kvůli útoku ve městě Solingen. Důvodem je podezření na členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS) a z trojnásobné vraždy, oznámilo Spolkové státní zastupitelství. Syřan v Německu požádal o azyl, ale jeho žádost byla zamítnuta a měl být vyhoštěn do Bulharska.

Syřan podle oznámení vyšetřovatelů sdílel ideologii IS a připojil se k ní v době před 23. srpnem, kdy spáchal útok. Kvůli svému radikálnímu islamistickému přesvědčení se měl rozhodnout na městské slavnosti v Solingenu zabít co nejvíce lidí, které považoval za nevěřící.

Podezřelý byl k soudu do Karlsruhe dopraven vrtulníkem. Dva policisté ve speciálním vybavení přivedli bosého muže ke koloně vozidel, která ho odvezla k soudu. Podezřelý měl na nohou pouta a jeden z policistů mu stlačil hlavu dolů. V této poloze muž nebyl téměř schopen sám udělat ani krok a zasahující policisté ho nesli k vozu, uvedla agentura DPA.

Muž požádal v německém Bielefeldu o azyl v prosinci 2022. Jeho žádost ale byla zamítnuta a muž měl být v následujícím roce vyhoštěn do Bulharska. To bylo totiž první zemí EU, do které vkročil. Podle takzvané dublinské úmluvy je za azylové řízení odpovědná ta země EU, do které žadatel o azyl vstoupil jako první.

Skrýváním se deportaci nakonec vyhnul. Po vypršení lhůty dostal takzvaný ochranný statut. Šéf opoziční strany CDU Friedrich Merz už vyzval, aby Německo přestalo ze Sýrie a Afghánistánu další uprchlíky přijímat.

Už v sobotu ráno v rukou policie skončil patnáctiletý chlapec, který je podezřelý, že o plánovaném útoku věděl, ale neinformoval o něm úřady. Útočníkem však nebyl.

Zranění jsou mimo ohrožení života

Muž při oslavách výročí založení města Solingen zaútočil v davu nožem a zabil tři lidi. Dalších osm zranil, z toho čtyři vážně. Návštěvníky oslav opakovaně a úmyslně bodal nožem do krku a horní části těla, uvedla prokuratura. Poté ve zmatku a nastalé panice utekl.

Pietní místo u kostela se plní květinami a vzkazy – pro truchlící rodiny zavražděných i pro zraněné.

Pietní místo v Solingenu
Zdroj: Reuters/Thilo Schmuelgen

Čtyři vážně zranění zůstávají v nemocnici, jsou ale mimo ohrožení života, řekl televizní stanici Welt TV ředitel nemocnice v Solingenu Thomas Standl. Podle něj mají všichni velmi dobrou šanci na úplné uzdravení, psychické následky ale zatím nelze předvídat.

Islámský stát

Teroristická organizace Islámský stát se k odpovědnosti za útok přihlásila už v sobotu, důkazy k tomu však neposkytla. Útočník podle jednoho ze svědků při útoku zvolal heslo „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký), informoval server týdeníku Der Spiegel. Policie v sobotu potvrdila, že obdržela od IS dopis s přiznáním k útoku a že jeho pravost prověřuje.

Útok se odehrál v pátek večer v Solingenu, který má kolem 160 tisíc obyvatel a který proslul výrobou nožů. Město právě slaví 650 let od svého založení. Další část akce nazvané Oslavy různorodosti, která byla plánována na tento víkend, úřady zrušily. Okolí místa je stále uzavřené.