Útok nožem v německém Solingenu nepřežilo několik lidí

Po pátečním útoku nožem na oslavách v německém městě Solingen zůstali tři mrtví a pět těžce zraněných, řekla policejní mluvčí z Düsseldorfu. Úřady místo činu v centru uzavřely. Útočník je podle policie stále na útěku a podle dosavadních zjištění jednal sám. Město v západní části země slavilo 650 let od založení.

„V současné době nemáme žádné informace o místě, kde se zdržuje,“ uvedla v noci na sobotu policejní mluvčí k útočníkovi. Podle mluvčího ministerstva vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko se pachateli podařilo uprchnout ve zmatku a panice, které po útoku propukly. Útočník své oběti úmyslně bodal do krku, uvedl mluvčí.

Podle deníku Bild se útok odehrál kolem 21:45 SELČ v centru města, které se nachází ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Na náhodné kolemjdoucí se s nožem vrhal muž.

DPA dodala, že se akce, která měla název Oslavy různorodosti a konala se v centru města, účastnily tisíce lidí. Ve městě žije zhruba 160 tisíc lidí.

Tamní úřady vyzvaly návštěvníky akce, aby opustili centrum města. Festival byl podle Solinger Tageblatt prozatím ukončen. V okolí centra města byly slyšet sirény a nad místem kroužil nejméně jeden vrtulník, dodal list. Po celém městě jsou rozmístěny zátarasy.

Český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka ve vysílání ČT24 uvedl, že nemá informaci o tom, že by na místě byli čeští občané. Nicméně dodal, že to bude ještě český konzulát zjišťovat. „Bylo by to asi dost překvapivé a nepravděpodobné, ale v dnešní době nemůžeme nic brát na lehkou váhu,“ pokračoval.

„Německá společnost se pere s tím, jak vůbec o těchto deliktech zpravovat. Donedávna bylo v mnoha spolkových zemích absolutní tabu uvádět třeba společenský background či národnost útočníků,“ dodal Kafka.

Německé bezpečnostní složky v centru města Solingen
Zdroj: Reuters/Thilo Schmuelgen

Svědkové, na něž se odvolává server Die Welt, uvedli, že pachatel měl „arabské rysy“ a nyní je na útěku.

„Atmosféra je strašidelná,“ uvedl reportér listu z místa útoku. Během několika minut se prý „bujará oslavná nálada změnila v šok“. Neumarkt, kde k útoku došlo, byl posléze z velké části vyklizen. Podle reportéra se lidé shromažďovali i na autobusových zastávkách.

Nepředpokládané útoky

„Povědomí o tom, že roste nebezpečí islamistických útoků, ale vůbec obecně teroristických útoků je poměrně vysoké,“ přiblížil ve vysílání ČT24 Vladimír Handl z Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dá se podle něj říct, že Německo není připraveno na tento způsob jednotlivých, nepředpokládaných útoků jednotlivců na jakékoliv veřejné shromáždění nebo na veřejných místech. Připustil, že Německo má v tomto smyslu problém – stejně jako každý jiný stát.

Handl připomněl, že v loňském roce bylo ve spolkové republice spácháno asi devět tisíc útoků nožem, což je zhruba desetiprocentní nárůst oproti roku 2022. Tuto statistiku však tamní úřady vedou od roku 2021.