Německo se potýká s vlnou kriminality. Nejvíc vzrostla mezi mladými cizinci, řekla ministryně

Německo se podle ministryně vnitra Nancy Faeserové potýká s nárůstem kriminality. Policie za minulý rok eviduje po celé zemi bezmála šest milionů trestných činů, nejrychlejší nárůst zaznamenala násilná kriminalita. Je to nejvyšší nárůst od roku 2016. Podle ministryně se trestná činnost zvýšila zejména u mladých lidí a osob bez německého pasu. Berlín nebude podle Faeserové takové chování tolerovat, zahraniční pachatelé podle ní budou muset zemi opustit mnohem rychleji, než je tomu nyní.

„Vidíme nárůst násilné kriminality a více kriminality u mládeže a u cizinců. V případě násilí pro mě neexistuje žádná omluva, jen nulová tolerance,“ zdůraznila Faeserová. Za velký problém pak označila prudký nárůst kriminality u cizinců. „Musíme o tom mluvit zcela bez rozpaků,“ dodala.

V Německu se zhruba 84 miliony obyvatel policie v loňském roce zaevidovala více než 2,2 milionu podezřelých z trestných činů, což bylo meziročně o 7,3 procenta více. Největší podíl tvoří skupina starších 21 let. V této skupině policejní statistika uvádí, že asi jeden milion podezřelých byli lidé s německým občanstvím (meziročně o jeden a půl procenta více) a přes 744 tisíc cizinci (meziročně o 15,2 procenta více).

Nejvyšší nárůst kriminality u cizinců je v případě mládeže od čtrnácti do osmnácti let věku, kdy bylo meziroční zvýšení o 31,4 procenta. Problémem je také kriminalita neněmeckých dětí, kdy meziroční nárůst byl 30,9 procenta. Vysoký je nárůst kriminality u dospělých cizinců mladších 21 let, který činil 27,4 procenta.

Podle serveru Deutsche Welle (DW) Faeserová upozornila, že i přes zvýšení kriminality je Německo stále „jednou z nejbezpečnějších zemí na světě“. Slibuje však přijmout opatření, která mají vést ke sražení nárůstu kriminality. Vyzvala k „důslednému policejnímu dohledu, rychlým soudním procesům, smysluplným rozsudkům a citelným trestům“. „Zločinci musí pocítit důsledky svých činů – a to rychle,“ podotkla.

Zpravodaj ČT Pavel Polák o nárůstu kriminality v Německu (zdroj: ČT24)

Za nárůstem kriminality jsou i pandemická opatření a příliv drog

Zdůraznila, že Německo chrání lidi bez ohledu na jejich původ, víru nebo orientaci. Ti, kteří nedodržují pravidla, však podle ní musejí odejít.

Výrazný podíl na nárůstu kriminality mezi mladými lidmi měly podle Faeserové i dopady pandemie covidu-19. „Žádná škola, sport, žádný každodenní kontakt s přáteli,“ vyjmenovala. „Budeme se nadále poučovat, jak masivně děti a mladí lidé trpěli a jak sociální otřesy vedly k násilí,“ konstatovala podle DW. Pandemická omezení přitom původně zafungovala jako brzda u kriminality, která se ale od roku 2022 pravidelně zvyšuje. Faeserová v této souvislosti slíbila, že vedle restriktivních kroků v boji proti kriminalitě se Německo zaměří i na prevenci, na práci s mládeží a na integraci cizinců do společnosti.

Násilí podle ministryně do Německa dorazilo také s „přílivovou vlnou“ kokainu a cracku do Evropy z Jižní Ameriky. „Miliardový průmysl drogových kartelů vede k brutální eskalaci násilí, kterou již pozorujeme v Belgii a Nizozemsku,“ upozornila. „Nechci to vidět v Německu,“ dodala.

Pokud jde o druhy trestných činů, největší nárůst se týká počítačových podvodů, kterých se meziročně stalo o šedesát procent více. Prudké zvýšení počtu případů, konkrétně o více než 32 procent, Německo zaznamenalo v oblasti migrace a azylového práva. V případě nedovoleného vstupu do země eviduje policie meziroční nárůst o více než čtyřicet procent.

Loni podle bilance spolkové policie do Německa přišlo 127 549 lidí bez dokladů, což bylo o 38 procent více než v roce 2022 a nejvíce od roku 2015. Kvůli příchodu migrantů a činnosti pašeráků Německo loni obnovilo hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem. Už od podzimu 2015 je střežena také hranice s Rakouskem.

Nárůst je patrný také u násilné kriminality. Loni policie zachytila přes 214 tisíc takových případů, což bylo o 8,6 procenta více než v roce 2022. Počet vražd se meziročně zvýšil jen mírně, konkrétně o dvě procenta na 2282 případů. Nadále roste počet případů sexuálního zneužívání dětí. Policie zachytila přes šestnáct tisíc takových činů, což bylo meziročně o 5,5 procenta více.

Otázka omezení ilegální migrace je od loňska jedním z hlavních témat německé politiky. I kvůli tomu rostly preference pravicově populistické straně Alternativa pro Německo, která slibuje tvrdý postup vůči migrantům. Také konzervativní CDU už mluví o tom, že ilegální migrace, nízká úspěšnost při snaze o deportaci odmítnutých žadatelů o azyl a rostoucí kriminalita jsou zásadní problémy, které Německo musí bezodkladně řešit.