Německo loni zažilo rekordní růst politicky motivované kriminality

Horizont ČT24: Kriminalita v Německu (zdroj: ČT24)

Německo zaznamenalo v loňském roce historicky největší nárůst politicky motivované kriminality. Jedním z důvodů je podle zprávy spolkového ministerstva vnitra radikalizace lidí, kteří nesouhlasili s protiepidemickými opatřeními.

Téměř o 150 procent stoupl loni počet případů, které mají na svědomí takzvaní nezařazení. Tedy ti, kteří nepatří ani ke krajní pravici, ani k levici. Statistiky jim připisují 21 339 případů, zatímco o rok dříve to bylo 8624 případů.  

K nejtragičtějšímu případu loňského roku došlo v září, kdy devětačtyřicetiletý muž zastřelil pokladního na benzinové pumpě v Idar-Obersteinu za západě Německa. Nechtěl si nasadit roušku, kterou po něm pokladní vyžadoval. Jako motiv uvedl pachatel stres způsobený pandemií.

Za zhoršením statistik stáli i odpůrci očkování

Německá policie loni zaregistrovala více než pětapadesát tisíc politicky motivovaných trestných činů, o čtvrtinu víc než v roce 2020. „Bohužel je to absolutně největší nárůst této kriminality od roku 2001, kdy jsme ji začali evidovat,“ řekla spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. 

A to i přesto, že trestné činy pravicových i levicových extremistů meziročně klesly. Policejní bilanci zhoršují odpůrci očkování a anticovidových opatření.

  • Počet kriminálních případů přisuzovaných pravicovému extremismu klesl loni meziročně o 6,95 procenta. V roce 2021 jich bylo 21 964, o rok dříve pak 23 604. 
  • Počet kriminálních případů přisuzovaných levicovému extremismu klesl loni meziročně o 7,82 procenta. V roce 2021 jich bylo 10 113, o rok dříve pak 10 971.

Prezident Spolkové kriminální policie Holger Münch se domnívá, že rekordní počet případů je zrcadlem současného společenského a politického napětí v zemi. V některých částech společnosti pak vidí radikalizující se tendence.

Přibývá také antisemitských útoků. Loni jich bylo přes tři tisíce. Tak vysoké číslo se v německých policejních statistikách dosud neobjevilo.