TÉMA

Cosco

Německo umožní čínské firmě převzít podíl v hamburském přístavu. Bude ale méně než čtvrtinový

Německá vláda schválila možnost převzetí podílu hamburského přístavu čínskou rejdařskou společností Cosco – podíl ale bude menší než pětadvacet procent. Firma tak nezíská vliv na rozhodování provozovatele největšího německého nákladního přístavu.
26. 10. 2022|

Německo zřejmě umožní Číně převzít čtvrtinový podíl v přístavu Hamburk

Německá spolková vláda zřejmě umožní čínské státní rejdařské společnosti Cosco převzít podíl v hamburském přístavu, a to maximálně ve výši 24,9 procenta. Tímto postupem by měla zamezit situaci, že čínská firma bude mít vliv na rozhodování provozovatele přístavu. Informují o tom německá média, která se odvolávají na zdroje z vlády. Před vstupem čínského investora do hamburského přístavu letos varovala spolkovou vládu Evropská komise, která se obává, že by se tím do rukou čínských úřadů mohly dostat citlivé informace o provozu přístavu.
25. 10. 2022|

Německo uvažuje o prodeji části hamburského přístavu Číně. Tajné služby varují, Scholz problém nevidí

Německá vláda řeší další ožehavé téma – prodej části přístavu v Hamburku. Vedení třetího největšího přístaviště v Evropě se na něm dohodlo s čínskou státní firmou. Před obchodem ale varují jak spolkové tajné služby, tak i několik ministerstev. Konečné slovo bude mít německý kancléř a bývalý starosta Hamburku Olaf Scholz. Rozhodnout musí do konce měsíce.
24. 10. 2022|