NATO stojí za Kyjevem, varoval Stoltenberg Moskvu kvůli přesunům jednotek k Ukrajině

Severoatlantická aliance stojí plně za Kyjevem a vyzývá Rusko, aby zmírnilo napětí u východních hranic Ukrajiny, kam Moskva začala přesouvat část svých armádních jednotek. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po jednání s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou. Rusko popírá, že by vojenské přesuny byly přípravou na vpád na Ukrajinu. Před pokusy narušit územní celistvost Ukrajiny varovalo také Německo a Francie.

Podle Stoltenberga Aliance v posledních týdnech se znepokojením sleduje „neobvyklé“ přesuny a seskupování ruských sil poblíž ukrajinských hranic.

„Všechny nové provokace či agresivní akce ze strany Ruska by byly velmi znepokojující. Vyzýváme Rusko, aby bylo ve svých vojenských aktivitách transparentní,“ prohlásil šéf NATO na společné tiskové konferenci s Kulebou.

Důrazně Rusko varovalo také Německo a Francie. Ve společném prohlášení ministrů zahraničí Jean-Yves Le Drian a Heiko Maas uvedli, že Kyjev má jejich plnou podporu, a vyzvali Moskvu, aby se vrátila k jednáním v takzvaném normandském formátu, která mají pomoci najít mírové řešení ruské agrese na východě Ukrajiny. Odhodlání hájit celistvost Ukrajiny pak v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Vzhledem k novým obavám týkajícím se pohybu ruských jednotek a výzbroje poblíž Ukrajiny vyzýváme Rusko, aby zachovalo zdrženlivost a poskytlo transparentní informace o aktivitách armády. Jakýkoli další pokus narušit územní celistvost Ukrajiny by měl vážné následky,“ uvedli ministři v prohlášení, které vydali po setkání s šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou v Bruselu.

Zprávy o hrozbě

Americké bezpečnostní úřady podle zpráv médií z minulého týdne varovaly evropské spojence před ruskými plány vojensky proniknout na ukrajinské území. Moskva to odmítla jako umělé vyvolávání napětí. Kyjev se však podle Kuleby obává, že nově shromažďované jednotky mohou využít komunikační infrastrukturu a technické zázemí, které u hranic ruská armáda vybudovala na jaře, kdy byly rovněž hlášeny rozsáhlé pohyby ruských sil.

Moskva v roce 2014 nelegálně anektovala ukrajinský poloostrov Krym, vedle toho vojenské síly koordinované Ruskem vedou na východě země válku proti centrální vládě v Kyjevě. Ukrajina dlouhodobě usiluje o členství v NATO, zatím však od Aliance nezískala ani akční plán otvírající cestu k budoucímu členství.

Kuleba bude jednat i s EU

Ukrajinský ministr bude v pondělí o podpoře jednat rovněž se svými kolegy ze zemí Evropské unie. Podle některých unijních diplomatů může aktivita Moskvy souviset s dalším nárůstem napětí ve vztazích s evropským blokem.

Přiživuje ho jak energetická krize částečně způsobená nedostatkem plynu poskytovaného Ruskem, tak situace na hranicích EU s Běloruskem, kde podle Západu Minsk se souhlasem Moskvy soustřeďuje migranty ze třetích států. Rusko úmyslné provokace ze své strany odmítá.